Nem csupán nyolc szudáni falu vízellátását oldotta meg az ENSZ békefenntartóinak sikeres projektje, de a vízhordás közben a nőket fenyegető zaklatás és erőszak elleni is hatékony megoldást jelent.

- Évek óta rettegtünk, amikor vízért vagy tűzifáért kellett indulnunk. Nem lehetett mindig csoportosan menni, így sokszor férfiak vagy az UNAMID (az ENSZ békefenntartó alakulata) katonái kísértek el az úton – mondta el a Kuma Garadayta faluban élő egyik asszony. A település Észak-Darfurban, Szudán polgárháborús állapotoktól sújtott övezetében fekszik. A nyolc érintett faluba összesen háromezer elüldözött lakos tért vissza a közelmúltban.

A helyben élők között harmincezer, földön gurítható, hozzáerősített rudakkal terelgethető víztartályt osztottak szét.  Ezek mindegyike 75 literes űrtartalmú, így négy hagyományos kanna térfogatának felel meg. A nyolc falu különösen ki van téve a nyári aszály idején megszokott vízhiánynak, így jelentős előrelépést hozhat a hétköznapokban az új megoldás.

Az Orvosok Határok Nélkül civil szervezet helyszínen tartózkodó képviselői szerint a legtöbb zaklatás és nemi erőszak még mindig a víz és tűzifa-beszerzés közben történik. A helyi igazságszolgáltatás gyengesége, a felderítés rossz hatásfoka és az áldozatok megbélyegzése miatt a nemzetközi közösség már eddig is számos lépést tett a nők védelmében: például őrjáratokat állítottak fel a rőzsegyűjtő nők megvédésére. A vízgyűjtő hordók kiosztása fejlesztési projektek szélesebb körébe illeszkedik. Az UNAMID megkezdte bábaasszonyok kiképzését is, és igyekszik előmozdítani az egészségügy, illetve az oktatás helyzetét a térségben. A gurulós hordók pedig a vízhordás fáradalmait csökkentik, ami jellemzően a nők és lányok feladata.

- Az egyik fő konfliktusforrás Darfurban hozzáférés a vízhez – mondta el Ibrahim Gambari, az UNAMID vezetője. – Ez a kezdeményezés egyszerűbbé és békésebbé teszi a nők mindennapjait, és arra is emlékeztet, hogy a víz nem csak teremti, de meg is oldhatja a konfliktusokat. Reméljük, hogy a használatuk révén nem csak a visszatelepülők, de a teljes polgári lakosság nagyobb biztonságban kezdheti újra korábban megszokott életét – foglalta össze a célokat Gambari.

(Via: IrinNews - fotó: ENSZ)