Bit feminista szervezetek azt várják a kormánytól, hogy tiltsa meg a plasztikai sebészet szolgáltatásainak reklámozását. Állításuk szerint az ilyen hirdetések a női testet zsákmánynak tekintik, és elbagatellizálják a beavatkozások egészségügyi kockázatait.

A levélhez számos elismert plasztikai sebész is csatlakozott, akik arra figyelmeztetnek, hogy a plasztikai beavatkozások terjedése negatív közegészségügyi hatásokkal fenyeget. A levélből kiderül, hogy „jelenleg az embereknek nincs lehetősége elkerülnie néhány agresszívan hirdető szépészeti magánklinika reklámjait, amelyek a magazinok lapjain, közterületi plakátokon és az interneten vagy tévén is gyakori jelenségek. Így ezek a reklámok mindenkire hatással vannak, nem csak azokra, akik korábban is terveztek hasonló beavatkozásokat” – fogalmaznak a levélírók.

A tiltakozók – köztük jeles feminista írók és aktivisták – azt szeretnék, ha a plasztikai műtétekre épp olyan reklámtilalom vonatkozna, mint a receptre kapható gyógyszerekre. A Brit Esztétikai Plasztikai Sebészek Szövetsége (British Association of Aesthetic Plastic Surgeons – BAAPS) is megtalálható az aláírók között. Ők a teljes ágazat átvilágítását indokoltnak tartják, mert álláspontjuk szerint az alulszabályozott terület valóságos vadnyugattá vált az Egyesült Királyságban.

Néhány nőjogi aktivista kifejezetten elítélően nyilatkozott a női magazinok szerepéről. Ezek a lapok az önbizalom erősítését hirdetik, miközben lapjaikon egymást érik a plasztikai sebészi beavatkozásokat kínáló magánklinikák hirdetései. A Feminista nevű civil szervezet tavaly hónapokon át monitorozta a legkedveltebb női magazinok hirdetéseit. Megállapították, hogy a legtöbb plasztikai beavatkozást népszerűsítő reklám a Cosomopolitan hasábjain jelent meg: fél év alatt 32 alkalommal.

Kat Banyard, a Feminista igazgatója szerint az ilyen hirdetéseket feladó magáncégek egyetlen célja a profitszerzés, ennek érdekében a plasztikai beavatkozásokat könnyű, gyors és veszélytelen műtéteknek állítják be, elhallgatva az olyan veszélyeket, mint a műtét utáni fertőzések, a vérrögök és egyéb komplikációk.
(Via: Guardian)