A közelmúlt erőszakos eseményei, a közbiztonság teljes hiánya nyomán tovább romlott, és kezd kritikussá válni a nők helyzete a két arab országban. Líbia kapcsán az ENSZ Biztonsági Tanácsának is kijutott a bírálatból.

Szánában, a jemeni fővárosban az elhúzódó erőszakos zavargások különösen érzékenyen érintenek egy réteget, a képzetlen migráns nőket. Ők leggyakrabban ház körüli munkákra vagy takarításra szegődtek el, azonban munkaadóik vagy elhagyták az országot, vagy a biztonságosabb vidéki települések egyikére költöztek a forrongó fővárosból.

A Szomáliai Menekültek Tanácsa (Somali Refugee Committee) elnöke, Mohammed Abdi Ahman arról számolt be, hogy csak az ő irodájukban több mint ötven szomáliai nő jelentkezett be, akik munka, megélhetés és szállás nélkül maradtak Jemenben. Sokan közülük egyedül gyereket nevelő özvegyasszonyok. Hasonló problémákról számolt be a Jemenben dolgozó etiópoknak segítő Oromo Menekültügyi Bizottság (Oromo Refugee Committee) is. Mivel a vendégmunkás nők túlnyomó többsége illegálisan dolgozott, nem sok segítségre, vagy épp végkielégítésre számíthatnak, hiába dolgoztak éveken át.

Eközben Margot Walström, az ENSZ nemi erőszak elleni különmegbízottja a líbiai helyzet kapcsán kongatta meg a vészharangot. A konfliktus, a nemzetközi közösség erőfeszítései ellenére is a nők biztonságának drámai romlását hozta magával. Egyre több beszámoló érkezik nemi erőszak eseteiről – a kormányoldal és a felkelők által ellenőrzött területekről egyaránt.

Egy eset nagy nyilvánosságot kapott, a sértettnek ugyanis sikerült kapcsolatba lépnie nyugati újságírókkal. Iman al-Obeidi valósággal betört a külföldi tudósítóknak szállást adó tripoli hotelbe, hogy elmesélje, Khadafi milicistái hogyan erőszakolták meg csoportosan. Azonban a bűntettek túlnyomó többsége titokban marad. A híresztelések mindenesetre aggasztóak. Nagyon rossz a helyzet az országhatárok mentén felállított menekülttáborokban is. A tunéziai határvidéken működő tábor orvosainak beszámolói szerint a megerőszakolások mindennapossá váltak.

Margot Walström megfeddte az ENSZ biztonsági tanácsát, amiért a Líbiával foglalkozó határozataikban nem foglalkoznak külön ezzel a kérdéssel. Pedig van már pozitív példa a területen: Kongóban igen hasonló helyzettel szembesült a világszervezet, de végül sikerült kézre keríteni és megbüntetni a bűnösök java részét. – Ha van rá akarat, akkor létezik megoldás is – szögezte le Walström az ENSZ Rádió adásában.

(Via: IrinNews, UNMultimedia, MSNBC - Képek: LA Times, WomenNewsNetwork.net)