Nem csak az összes többi vizsgált országban élő nőt előzik meg, de hazájuk férfijainál is boldogabbnak vallották magukat a dinamikusan fejlődő latin-amerikai állam női.

A Getulio Vargas Alapítvány március 7-én ismertetett kutatási jelentése szerint a megvizsgált 158 ország női közül a brazilok ítélik meg legpozitívabban saját helyzetüket – magyarul, ők a legboldogabbak. A megkérdezetteknek egy 1-10 közötti skálán kellett értékelniük pillanatnyi elégedettségüket életükkel, illetve 2015-ig terjedő kilátásaikat. A brazil nők kiemelkedően magas, átlagosan 8,98-as értéket produkáltak a felmérésen. Férfitársaik válaszai eközben „csupán” 8,56 pontot adtak ki átlagul – ezzel ők is a nemzetközi összesítés élén végeztek.

A tanulmány célja Brazília jövőbeli kilátásainak elemzése, objektív és szubjektív mérőszámokat is figyelembe véve. A mért értékeket a különféle gazdasági mutatókkal veti össze, és külön fejezetben foglalkozik a női esélyegyenlőség kérdéseivel. A Gallup nemzetközi közvélemény-kutató és elemzőcég adataira támaszkodó jelentésben a dán nők a második legboldogabbak, míg a sor végén Zimbabwe asszonyai találhatóak.

Bár a boldogság okait nem kérdezték a kutatás során, a gazdasági folyamatok elemzéséből a szakértők arra jutottak, az anyagi előrejutás perspektívája alapvetően befolyásolja az elégedettségi szintet. A Luiz Inácio Lula da Silva elnöksége alatt megkezdett szegénység-ellenes programok, amelyek folytatódnak a jelenlegi kormányzat első évében is, mintegy 40 millió embert húztak ki a szegénységi küszöb alól, és emeltek be a 198 milliós lélekszámú ország középosztályába.

(Via: IPS News)