Az ENSZ Nők Elleni DiszkriminációFelszámolásáért Bizottsága (CEDAW-Bizottság) elmarasztalta Perut, amiért az ország megsértette egy abortuszt választó fiatal nő emberi jogait. A nemzetközi választottbíróságként eljáró testület egyúttal a terhesség-megszakításra vonatkozó szabályozás megváltoztatására is kötelezte az országot.

Az úttörő jelentőségű ügyet a Center for Reproductive Rights (CRR) választás-párti nemzetközi civilszervezet és perui szövetségese, a Promsex vitte a nemzetközi döntéshozó fórum elé. A CEDAW-egyezmény (Egyezmény a nők elleni diszkrimináció megszüntetéséről) alapján a Bizottság úgy határozott, hogy Perunak garantálnia kell a hozzáférést az abortuszhoz nemi erőszak és szexuális zaklatás után, vagy ha az anya élete veszélybe kerül a terhesség miatt. Az ország felelőssége, hogy a terhesség-megszakítást ilyen esetekben korlátozások nélkül szabadon hozzáférhetővé tegye.

- Az ENSZ ismét megerősítette, hogy nem lehet megtagadni a hozzáférést az olyan alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, mint az abortusz, mert ez az emberi jogok megsértése – mondta el Nancy Northup, a CRR vezetője. – Ennek a fiatal nőnek az esete illusztrálja, hogy milyen szörnyű következményekkel járhat, ha egy kormány megpróbálja elérhetetlenné tenni a reprodukcióhoz kapcsolódó egészségügyi szoláltatásokat a nők részére. Folytatjuk a nyomásgyakorlást a perui kormányra, hogy ne csak papíron, de a gyakorlatban is biztosítsák a nők reproduktív jogait – fogadkozott Northup.

A tizenhárom éves L. C. nemi erőszak áldozatává vált, amely során megfogant. Orvosai megtagadták tőle a potenciálisan életmentő abortuszt, holott a terhesség komolyan veszélyeztette egészségét. A szülés után immár súlyos, maradandó egészségkárosodással kénytelen továbbélni.

A lányt a szomszédság férfitagjai kilenc éves korától kezdve rendszeresen megerőszakolták. Amikor L.C. felfedezte, hogy teherbe esett, kétségbeesésében levetette magát egy ház tetejéről. Gerinctörést szenvedett, amelyet azonban orvosai nem voltak hajlandóak ellátni, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetné a magzat egészségét. Abortuszt sem voltak hajlandóak elvégezni a lányon. Végül csak a spontán vetélés után végezték el a szükséges gerincműtétet. A késlekedés oda vezetett, hogy a lány jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen.

A jogi szabályok megváltoztatása mellett komoly anyagi kártérítésre is kötelezte az ENSZ CEDAW-Bizottsága a perui kormányt. A döntés egybecseng a világszervezet Emberi Jogi Bizottságának (UNHRC) korábbi határozatával: 2005-ben azért marasztalták el az országot, mert megtagadták az abortuszt egy olyan terhesség esetében, ahol az élettel összeegyeztethetetlen elváltozásokat mutatott a magzat, és a kihordás az anya életét is veszélyeztette.

(Via: Center for Reproductive Rights)