Az ENSZ gyermek-ügyi szervezete, az UNICEF friss vizsgálata szerint a fejlődő országokban a lányok esélyei évről évre jobban elmaradnak a fiúkéi mögött, ahogy öregszenek. A jelenség az iskolázottság és az egészségi állapot terén is tetten érhető.

- A korai gyermekkorban jószerivel még nincs különbség a fiúk és lányok között a tápláltságukat, egészségüket, képzettségüket és egyéb alapvető indikátorokat tekintve. Azonban az idő múlásával, a kamaszkorra és a fiatal felnőttkorba érve, a nemek közötti egyenlőtlenség hangsúlyossá válik – mondta el Geeta Rao Gupta, az UNICEF Főigazgató-helyettese New Yorkban.

A szeptember 13-án publikált kutatás az eddigi legátfogóbb tanulmány a fejlődő országokban élő gyermekek és fiatalok helyzetéről, amely nemi bontásban teszi vizsgálhatóvá az adatokat. A „Fiúk és lányok az életút során” (Boys and Girls in the Life Cycle) című tanulmány adatsorai fényt derítettek rá, hogy a négy vizsgált területen – képzettség, egészség, tápláltság, biztonság – szinte alig találni különbséget a két nem között a legkorábbi években.

Például, nincs különbség a fiú és lány csecsemők anyakönyveztetésében, és szoptatásban is ugyanolyan arányban részesülnek az első hat hónap folyamán. Azonos esélyük van az alultápláltságra is. Az iskola előtti foglalkozásokon szinte azonos arányban vesznek részt a fiúk és lányok. A különbségek azonban látványosan nőni kezdenek, ahogy a kamaszkor kezdete felé közelítenek a gyerekek.

A lányok jóval nagyobb eséllyel kötnek házasságot még gyerekkorban, 18 éves koruk előtt, és a nemi életet is hamarabb kezdik meg. A fiatal nők kisebb arányban férnek hozzá a televízióhoz, a rádióadásokhoz és az újságokhoz. Ezen felül, a fiatal férfiak tájékozottabbak a HIV/AIDS vírus veszélyeivel és az óvszerhasználat előnyeivel kapcsolatban. Ennek megfelelően, nők körében az AIDS-fertőzés esélye a Szaharától délre fekvő területeken a férfiakénak kettő-négyszerese.

- A nemek közötti különbség megszüntetése, a nemi diszkrimináció felszámolása elengedhetetlen ezekben az államokban az emberek széles körét érintő és stabil fejlődéshez – fogalmazott Gupta, a kutatás ismertetésekor. – A nemegyszer tragikus esélyegyenlőtlenség ugyanis a tartós szegénységből való kitörés egyik fontos gátja – tette hozzá.

(Via: ENSZ)