Az ír kormány olyan törvényt tervez elfogadni, ami értelmében a pártoknak kötelező volna jelöltjeik 30 százalékát a nők köréből kiállítani.

Phil Hogan környezetvédelmi, közösségi és önkormányzati ügyekért felelős miniszter bejelentése értelmében azok a pártok és politikai szervezetek, amelyek nem teljesítik ezt az elvárást, elesnének állami támogatásuk felétől. Emlékeztetett rá, hogy a jelölő szervezeteknek négy teljes évük van a felkészülésre, így az intézkedés nem okozhat gondot a következő törvényhozási választáson.

Az Ír Nemzeti Nőtanács (National Women's Council of Ireland) üdvözölte a lépést. Egyik vezetőjük, Orla O’Connor ígéretes kezdetnek értékelte a kormányzati szándékot. Hozzátette azonban, hogy ennél is magasabb, 50 százalékos arányt tartanak elfogadhatónak végcélként.

Dublin független parlamenti képviselőnője, Maureen O’Sullivan ugyanakkor kirakat-politizálással vádolja a kabinetet. Véleménye szerint ugyanis a nőknek már ma is minden lehetőségük megvan rá, hogy politikai pályán sikereket érjenek el.

(Via: RTÉ News)