A június 12-én tartott török parlamenti választáson a korábbinál több női képviselő jutott mandátumhoz, jogvédők szerint azonban még mindig kevesen vannak a valódi, hatékony érdekképviselethez.

A korábbi 50-ről 78-ra nőtt a női képviselők száma, arányuk pedig immár eléri a 14,1 százalékot a törvényhozásban. Canan Güllü, a Török Női Társaságok Szövetségének (TKDF) főtitkára szerint azonban mindez nem elég, hiszen a női képviselők aránya az egynegyedet sem éri el, miközben az ország lakóinak több mint fele nő. Ezt tetézi, hogy az új törvényhozásban nem lesz a civil szférából érkezett, a női jog- és érdekvédelem terén tapasztalt képviselőnő. Emiatt Güllü úgy látja, hogy a civil szervezeteknek újra el kell magyarázniuk a képviselőknek a nő aggályait, ami lassítja a lehetséges reformok bevezetésének ütemét.

Gülden Türktan, a Törökországi Női Vállalkozók Szövetségének (KAGIDER) főtitkára azt hangsúlyozta a választást követő napon, hogy a nők ismét nem jutottak kellő képviselethez. A KAGIDER ezért haladéktalanul hozzálát a felkészüléshez a 2013-as önkormányzati választásra, hogy ott a már kedvezőbb eredmények születhessenek.

A június 12-én tartott választáson a török választók megerősítették a korábbi kormányfő, Recep Tayyip Erdogan és pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) kormányzati pozícióját. Ez a párt ad a most kezdődő ciklus női képviselői közül 45-öt, míg az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) színeiben 19 nő szerzett mandátumot. A többi nő a Nemzeti Mozgalom Pártjának frakciójában foglal helyet, vagy a kurd szervezetek által támogatott független jelöltként jutott mandátumhoz.

Dilek Sarili, a Diplomás Nők Szövetségének elnöke szerint hiába emelkedett a női képviselők összlétszáma, nem lettek többen a parlamentben a demokráciát pártoló nők. Elmondása szerint a török nőknek két „arca”, típusa van: a nyugati értékeket valló demokraták és azok, akik számára a párthűség az elsődleges. Hangsúlyozta, hogy mindkettőre szükség van a közügyekben, hogy több nő jelenhessen meg a török politika minden szintjén, az egyszerű párttagságtól kezdve a legmagasabb pozíciókig.

(Via: Hürryet Daily News)