Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pürroszi győzelem Törökországban?

A június 12-én tartott török parlamenti választáson a korábbinál több női képviselő jutott mandátumhoz, jogvédők szerint azonban még mindig kevesen vannak a valódi, hatékony érdekképviselethez.

A korábbi 50-ről 78-ra nőtt a női képviselők száma, arányuk pedig immár eléri a 14,1 százalékot a törvényhozásban. Canan Güllü, a Török Női Társaságok Szövetségének (TKDF) főtitkára szerint azonban mindez nem elég, hiszen a női képviselők aránya az egynegyedet sem éri el, miközben az ország lakóinak több mint fele nő. Ezt tetézi, hogy az új törvényhozásban nem lesz a civil szférából érkezett, a női jog- és érdekvédelem terén tapasztalt képviselőnő. Emiatt Güllü úgy látja, hogy a civil szervezeteknek újra el kell magyarázniuk a képviselőknek a nő aggályait, ami lassítja a lehetséges reformok bevezetésének ütemét.

Gülden Türktan, a Törökországi Női Vállalkozók Szövetségének (KAGIDER) főtitkára azt hangsúlyozta a választást követő napon, hogy a nők ismét nem jutottak kellő képviselethez. A KAGIDER ezért haladéktalanul hozzálát a felkészüléshez a 2013-as önkormányzati választásra, hogy ott a már kedvezőbb eredmények születhessenek.

0 Tovább

Női kvóta a következő ír választáson?

Az ír kormány olyan törvényt tervez elfogadni, ami értelmében a pártoknak kötelező volna jelöltjeik 30 százalékát a nők köréből kiállítani.

Phil Hogan környezetvédelmi, közösségi és önkormányzati ügyekért felelős miniszter bejelentése értelmében azok a pártok és politikai szervezetek, amelyek nem teljesítik ezt az elvárást, elesnének állami támogatásuk felétől. Emlékeztetett rá, hogy a jelölő szervezeteknek négy teljes évük van a felkészülésre, így az intézkedés nem okozhat gondot a következő törvényhozási választáson.

Az Ír Nemzeti Nőtanács (National Women's Council of Ireland) üdvözölte a lépést. Egyik vezetőjük, Orla O’Connor ígéretes kezdetnek értékelte a kormányzati szándékot. Hozzátette azonban, hogy ennél is magasabb, 50 százalékos arányt tartanak elfogadhatónak végcélként.

Dublin független parlamenti képviselőnője, Maureen O’Sullivan ugyanakkor kirakat-politizálással vádolja a kabinetet. Véleménye szerint ugyanis a nőknek már ma is minden lehetőségük megvan rá, hogy politikai pályán sikereket érjenek el.

(Via: RTÉ News)

0 Tovább

Isten, haza, család – előadás és beszélgetés a Corvinuson

A budapesti Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Kollégiumának szervezésében április 5-én Nagy Bea és Dósa Mariann gender-szakértők tartottak előadást a hazai családpolitika az elmúlt időszak új, vagy újnak ható folyamatairól.

0 Tovább

Egy kalandos női karrier Kenyában

Ahol az aszfalt utakat csak hírből ismerik, ahol a lányok megcsonkítása a norma, nem könnyű az érvényesülés nőként. Jennifer Masis azonban ellenszélben is sokat elért.

0 Tovább

Gazdaságpolitika és női esélyek

Az ENSZ több ügynökségét átfogó nőjogi hálózata (Inter-Agency Network on Women and Gender Equality - IANWGE) átfogó tanulmányt tett közzé február 17-én a kereskedelmi politika és a nemi esélyegyenlőség közötti összefüggésekről.

0 Tovább
«
12

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek