Elkészült a brit kormány különmegbízottjának jelentése a nők érvényesülési lehetőségeiről az üzleti életben. Lord Davies szankciókkal fenyeget, de kötelező kvótát nem írna elő.

Korábbi bejegyzésünkben megígértük, hogy visszatérünk a britek üzleti életben tervezett női kvóta-javaslatához. A brit nagyvállalatok vezető testületeiben a nők aránya rendkívül alacsony, ez sarkallta a Cameron-kormányt arra, hogy megbízza Lord Davies of Abersoch bárót egy részletes jelentés elkészítésére. A tanulmány célja kettős volt, a helyzet és az okok feltérképezése mellett változtatási javaslatokat is vártak Daviestől.

A február végén nyilvánosságra hozott jelentéstöbbek csalódására – végül nem tartalmazza a gazdasági szereplők számára kötelező kvóta elképzelését. Ajánlásként fogalmazza meg a száz legnagyobb tőzsdei cég számára, hogy 2015-ig emeljék 25 százalékra a nők arányát igazgatótanácsaikban. Arra az esetre, ha ez nem történne meg, kormányzati szankciókat helyez kilátásba a dokumentum.

– Radikális változásra van szükség a brit vállalatok vezetésében. Számtalan tehetséges nőt találni, akiknek ott lenne a helye az igazgatótanácsban, mint nem-ügyvezető – fogalmazott maga Davies. A nem-ügyvezető igazgatótanácsi tagok (non-executive director – NED) általában a cégen kívülről rekrutált, leginkább tanácsadói szerepkörrel, és a céges menedzsment ellenőrzésével megbízott személyek.

Jelen állapot szerint a szigetország száz legnagyobb tőzsdei cégének felső vezetésében 12,5 százalék a nők aránya – mintegy három százalékkal magasabb, mint 2004-ben volt. Davies megállapítja, hogy a változás üteme tarthatatlanul lassú – hetven évre lenne szükség ebben a tempóban a nemek arányának kiegyenlítődéséhez. Tizennyolc „top 100-as” vállalatnál egyáltalán nincs nő az igazgatótanácsban. Érdekes, hogy ha szélesebb kört, a 250 legnagyobb tőzsdei céget vizsgáljuk, a felükben csak férfiak alkotják az első számú vezető testületet.

A jelentéstevő arra szólította fel a 350 legtöbbre értékelt vállalat vezetését, hogy fél éven belül dolgozzák ki egyedi céljaikat és tervezett intézkedéseiket tartalmazó tervet, ami leírja, hogyan képzelik a nők arányának növelését vezető testületeikben. Ahhoz, hogy 2015-re elérjék a kívánatos arányt, a cégeknek mostantól kezdve az összes meghirdetett állás egyharmadát nőkkel kellene betöltenie. Davies egyébként bizakodó. Mint elmondta, nem látja akadályát, hogy a női vezetők aránya 2020-ra akár a 30 százalékot is elérje.

A jelentés idéz egy tanulmányt, ami szerint ereje teljében működik az „öreg fiúk hálózata”. A londoni City első számú cégvezetőinek majdnem fele informális kapcsolatok révén került pozíciójába. Csupán a cégvezérek 4 százaléka nyerte el pozícióját szabályos pályázat és interjúk útján. A jelentés ezért azt is szorgalmazza, hogy a vezető pozíciók nagyobb részét kelljen nyilvánosan meghirdetni, és a kiválasztási folyamatról a cégeknek be kelljen számolni éves jelentéseikben. Davies azt is fontosnak tartja, hogy a fejvadász cégek önként vállalják a fair kiválasztási és ajánlási gyakorlatot – a legnagyobb londoni munkaerő-közvetítők közül hat már támogatásáról is biztosította ezt az elképzelést.

(Guardian cikke alapján)