A minden évben megrendezésre kerülő CSW - Comission on the Status of Women (A Nők Helyzetéről tárgyaló Bizottság - idén február 22 és március 4. között tartotta 55. éves rendezvényeit New Yorkban.

A CSW-t 1946-ban alapította a Gazdasági és Szociális Tanács a nők és férfiak egyenlő jogainak elérése érdekében. Ma 45 taggal rendelkezik, akiket 4 éves időszakra választanak. A CSW idei fő témája: a nők és lányok részvétele az oktatásban, képzésben, tudományban és technológiában, többek között a nők egyenlő részvétele a teljes foglalkoztatásban és megfelelő munkában. A résztvevők megvitatták a tavalyi témát, a nők és lányok elleni erőszak felszámolását, valamint a következő év témáját, a nemek egyenlősége és a fenntartható fejlődés. Az elfogadott egyezményekről további információ:

http://www.un.org/womenwatch/daw/csw/csw55/Draft-agreed-conclusions.pdf

Magyarországot és az Európa Uniót Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztere képviselte. Beszéde itt olvasható:

http://www.un.org/womenwatch/daw/csw/csw55/statements/EU.pdf

A UN Women magyar képviselője nem kapott meghívást a CSW illetve a magyar ENSZ képviselet hivatalos rendezvényeire.

Az UN Women Nemzeti Bizottságainak éves ülésére február 24.-én került sor a szervezet új irodájában. Michelle Bachelet, a UN Women új ügyvezető igazgatója, Chile korábbi elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a felkért szakértők számoltak be a várható változásokról. A résztvevők elsősorban arról hallottak beszámolókat, hogy a UN Women működése miben változik a következő két eves, átalakulási időszakban.

Michelle Bachelet személyében az eddiginél jóval magasabb pozícióba került a nőkérdés képviselete, hiszen közvetlen Ban Ki Moon alá tartozik a vezetés. 2009 szeptemberében fogadta el az ENSZ Közgyűlése azt a felhívást, amely szerint koherensebb, egységesebb és nagyobb cselekvési lehetőségekkel felruházott szervezetre van szükség a nők egyenjogúságának biztosítása érdekében. Januárban kezdte meg a szervezet a működését korábbi négy szervezet összevonása után: a Főtitkár gender ügyekben illetékes speciális tanácsadójának irodája (OSAGI), a nők támogatásátsegítő divíziója (DAW), az UNIFEM, valamint a Nők Megerősítéséért Kutató és Képző Intézetnek (INSTRAW). A nemzeti bizottságok a jövőben nagyobb szerepet kapnak majd ám a döntést 2011 júniusában hozzák meg a UN Women Elnökségi Ülésén. Ezen az ülésen döntenek a UN Women 2011-2013 startégiai tervéről is. Az elveket 100 napos akció tervében ismertette. A UN Women programjai 5 stratégiai területre fókuszálnak: a nők hangjának erősítése a vezetésben és részvételben; a nők elleni erőszak felszámolása; a nők biztonságának elérése; a nők gazdasági helyzetének javítása; végül a nők esélyegyenlőségének reprezentációja a tervezés és költségvetés folyamatában.

Michelle Bachelet szeretné az ENSZ központ és a nemzeti bizottságok kapcsolatát erősíteni és a bizottságokat az évi egyszeri egyeztetésen túl rendszeresen bevonni a munkába. Bátorította a nemzeti bizottságok részvételét a most alakuló, magas szintű, önkéntes tanácsadói testületben is.

A nemzeti bizottságokat Bachelet az ENSZ legitim képviselőknek tekinti és megköszönte az ENSZ-nek nyújtott támogatásukat, tájékoztató és lobbi tevékenységüket. Felhívta a nemzeti bizottságok figyelmét arra, hogy a jelenlegi 117 millió dolláros költségvetési keretet (plusz 100 millió programokra) még idén 500 millió dollárra szeretnék emelni.  Céljuk, hogy a fejlett országok kormányai ne csak bizonyos célprogramokra, hanem a UN Women működési költségeire is kiszámítható és fenntartható támogatási struktúrát hozzanak létre. Bachelet a nemzeti bizottságok segítségét kérte a tagállamok támogatásának növelésében, valamint abban, hogy áttörjenek az állami támogatások üvegplafonján: a nők ügyét ne kis költségvetésű projektnek, hanem valódi célnak tekintsék. A résztvevők segítségét kérte új stratégiai kapcsolatok kiépítésében alapítványok, az Europa Unió, a Világbank és a privát szektor szereplőivel.

Moez Doraid, a UN Women menedzsment és adminisztrációs vezetője arról tájékoztatta a képviselőket, hogy két évbe fog telni az új struktúra kialakítása. Céljuk, hogy több férfit vonjanak be a nők ügyének támogatásába.

Antonie De Jong, a UN Women stratégiai kapcsolataiért, érdekképviseletéért, kommunikációjáért és civil társadalmi kapcsolataiért felelős vezetője arra kérte a nemzeti bizottságokat, hogy kormányaiktól és támogatóiktól évi tíz millió dollár fölötti összeget szerezzenek adományokban. Ismertette a norvég, a kanadai, a japán és a francia nemzeti bizottságok sikereit. Elmondta, nagy várakozás előzi meg a koreai és a spanyol nemzeti bizottság alakulását: Inés Alberdi, az UNIFEM előző elnöke visszatért hazájába és az új tagszervezet felállításán dolgozik.

A találkozót következő nemzeti bizottsági ülésről tartott információs szekció zárta: Sidneyben tartják szeptember 5-9 között. A tervek szerint a nemzeti bizottság ingyenes szállást és ellátást biztosít Ausztráliában, így csak a repülőjegy árát kell a résztvevőknek fedezniük. Lehetőség nyílik egy Fiji-n illetve Bangkok-ban tereplátogatásra is. A 2012-es találkozó Londonban, a 2013-as pedig Olaszországban lesz a tervek szerint.

A UN Women hivatalos megnyitóján Ban Ki Moon úgy vélekedett, hogy az új szervezet létrehozása szükséges és okos döntés volt, élete egyik legjobb lépése. Azt ígérte, minden energiájával támogatni fogja az új szervezetet és újabb forrásokat mozgósít a nők ügyére, hiszen ha több nő kap egyenlő esélyeket a munkaerőpiacon, nem csak saját, de családjuk és nemzeti gazdaságuk felemelkedését is segíthetik.

Michelle Bachelet új elnököt álló tapsal fogadta a több, mint kétezer résztvevő nő, aki a világ minden részéről érkezett. Azt ígérte, nem fogja engedni, hogy a világ lakosságának felét ennyire kihasználatlanul hagyják. Politikai, társadalmi és gazdasági érdek, hogy a nők megfelelő helyükre kerüljenek és egyenlő esélyeket kapjanak. Úgy látja, az új szervezet számára nincsenek határok, ha a nők összefognak, bármi elérhető.

A résztvevőket Nicole Kidman (a UN Women jótékonysági nagykövete), Shakira énekesnő és Geena Davis színésznő, Christina spanyol hercegnő is köszöntötték.

A UN Women Magyarország Nemzeti Bizottságot Margit Patrícia Eszter elnökségi tag képviselte. Ezúton is köszönjük, hogy részvételével támogatta a magyar hivatalos küldöttség munkáját és kiváló szakmai felkészültségével segítette a magyar UN Women Nemzeti Bizottság ismertségének növelését a nemzetközi szervezetek között.