Örményországban a katarzis erejével, a nézők bevonásával igyekeznek tenni a hátrányos megkülönböztetés ellen.

2007-ben debütált Jerevánban a Színház a változásért kezdeményezés, ami olyan kényes társadalmi ügyekre igyekszik ráirányítani a figyelmet, mint a családon belüli erőszak, a HIV vírus vagy épp a nemi megkülönböztetés.

A társulat előadásai nem csak szórakoztatóak, de megindítóak is, és aktív részvételre ösztönzik a közönséget. A nézők ugyanis beavatkozhatnak a darab menetébe, meghatározhatják az előadás végkifejletét. – Nem az a célunk, hogy kinyilatkoztassuk, mi a helyes és mi az elítélendő – fejtegette Hayk Sekoyan, a Színház alapítója – ehelyett szeretnénk megadni a lehetőséget, hogy az emberek elmélyedjenek ezekben a mindenkit aggasztó témákban. Magvakat ültetünk el, amelyek később szárba szökkenhetnek a nézőinkben, és végül valós változáshoz vezethetnek – mondta a direktor.

A kezdeményezést tavaly felkarolta az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) örmény szervezete is. Az együttműködés egy fiatal lány példáján keresztül mutatta be az AIDS veszélyeit, és új elemként a HIV-pozitív betegeket kísérő stigmatizációt.

A „transzformatív színház” gondolata Augusto Boal brazil rendező találmánya, és világszerte „az elnyomottak színházaként” ismerik. Az UNFPA számos kelet-európai és közép-ázsiai országban épít rá az avítt gender-normák, a HIV-betegek megbélyegzése és a családtervezést kísérő előítéletek elleni küzdelemben.