Idén végez a belgrádi katonai akadémián az első olyan évfolyam, amelyben nők is leteszik a tiszti esküt. Folyamatosan emelkedik a katonai és hadi orvosi pályákra jelentkező nők száma – írja a Balkan Insight.

Tanja Miscevic, a szerb védelmi minisztérium tisztviselője szerint a nemek egyenjogúsága, ami immár a védelmi szektort is elérte Szerbiában, az egyik előfeltétele annak, hogy az ország részt vehessen nemzetközi békefenntartó és béketeremtő műveletekben.

Elismerte, hogy a katonanők kérdése mindig is „összetett” problémának számított, az országban uralkodó hagyományos nemi szerepfelfogás miatt. A Balkánon hagyományosan a férfiak katonáskodtak, míg a nők feladata volt a háztartás és a gyerekek menedzselése.

Azonban, ahogy egyre több ország haderejében találni női tiszteket egészen magas beosztásokban is, úgy derül ki, hogy a nők képesek helytállni a legnehezebb és legbonyolultabb helyzetekben is – Magyarázta Miscevic.

A hír illeszkedik a szerb hadsereg átalakulásának, professzionalizációjának folyamatába. Ennek velejárója az is, hogy folyamatosan nő a bizalom a sereg iránt: a legújabb kutatások szerint a szerbek 70 százaléka az ország intézményei közül leginkább a honvédségben bízik – zárul a Balkan Insight írása.