A Glencore árutőzsdei kereskedőcég elnöke szerint a nők jobban szeretik a gyereknevelést, mint az igazgatótanácsi tagságot. A brit gazdasági miniszter „hihetetlenül primitívnek” minősítette a nyilatkozatot.

Simon Murray, a cég első embere a Sunday Telegraph újságírójának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „a nők teherbe esnek, azután eltűnnek kilenc hónapra”. A világ legnagyobb nyersanyag-kereskedőcégének vezetője ezzel indokolta, miért tartja kockázatosnak női kereskedők, brókerek alkalmazását.  Vince Cable gazdasági miniszter (Liberális Demokrata Párt) azonnal, és éles hangon ítélte el a nyilatkozatot.  A politikus szerint Murray szavai „hihetetlenül primitívek”, és önmagukban is alapot adhatnának a pozitív diszkriminációs gyakorlat meghonosításához, amivel növelnék a nők arányát a cégek igazgatótanácsaiban, vezető testületeiben.

Simon Murray a cég Hong Kong-i kirendeltségén végzi munkáját, és csak a közelmúltban nevezték ki a Glencore elnökévé. Nyilatkozata után máris visszakozni kényszerült. A miniszter mellett – aki Murray szavait nem csak primitívnek, de a „középkorból valóknak” is titulálta – Lord Davies kormánymegbízott, a brit üzleti kvóta-ajánlás kidolgozója, és a szakszervezetek is pergőtűz alá vették a cégvezetőt.

Murray próbálta menteni a menthetőt, és bocsánatot kért kijelentéseiért. – Elnézést kérek, ha bárkit megsértettek a Sunday Telegraphnak adott, a nők vállalatvezetésben betöltött szerepét érintő nyilatkozatom szavai. Száz százalékosan elkötelezett vagyok az esélyegyenlőség mellett a felső vezetésben, és a cégek egész struktúrájában, akár magán- akár állami tulajdonban álló vállalatról van szó. Azok a vállalkozások, amelyek nem veszik komolyan a nők alulreprezentáltságának kérdését, versenyhátrányba fognak kerülni – zárta magyarázkodását.

Korábban Josef Ackermann német bankvezér került hasonlóan kellemetlen helyzetbe meggondolatlan és bántó nyilatkozata miatt.

(Via: Guardian - fotó: The Telegraph)