A mai kanadai fiatalok jelentős része a nagyszüleikéhez hasonló nézeteket vall arról, hogy mi a férfiak és nők dolga egy családban – derült ki egy friss felmérésből.

A Plan International fejlesztési ügynökség által készített és publikált, több országot felölelő, „Mert én lány vagyok…” (Becouse I am a Girl) című, évről évre megjelentetett kutatás legfrissebb adatai szerint a 12-17 éves korú kanadai fiúk 31 százaléka szerint a nők legfontosabb dolga, hogy etessék családjukat. Ugyanezt a brit kamaszkorú fiúknak csupán 15 százaléka gondolja, miközben indiai kortársaik 73, és a ruandaiak 68 százaléka gondolkozik hasonlóan.

A kanadai serdülőkorúak – fiúk és lányok – csaknem fele, 48 százaléka szerint eközben a férfi feladata és felelőssége a pénzkeresés, a család anyagi biztonságának garantálása. A felnőtt korosztályban ezt csupán 43 százalék gondolta így.

A fiatal korosztály körében rákérdeztek, mennyire értenek egyet a kijelentéssel: „hogy férfi légy, keménynek kell lenned”. A kanadai 12-17 évesek (mindkét nem összesen) körében 45 százalék volt az igenlők aránya, míg az Egyesült Királyságban csupán 13 százalék, Ruandában pedig 26 százalék osztotta ezt az álláspontot. A kanadai felnőtt férfiak 38 százaléka, a nők 21 százaléka gondolta hasonlóan.

- Meglepődtünk az eredmények láttán – értékelte a tapasztalatokat Rosemary McCarney, a Plan Canada igazgatója. – Azt gondolná az ember, hogy 2011-et írunk, ehhez képest nagyon meglepő, sőt, aggasztó, hogy ezek a hagyományos képzetek ennyire makacsnak bizonyulnak – mondta. McCarney szerint különösen veszélyesnek bizonyulhat, hogy a kamaszkorúak a férfiasságot nagy arányban a keménységgel és kockázatvállalással azonosítják. Aggodalmait osztja Joan Simalchik, a Torontói Egyetem gender tanulmányok professzora is, aki szerint „egyáltalán nem ezt látni” az egyetemen és a nagyvárosokban.

De nem csak a kanadai adatok keltettek csalódást, és sarkallnak cselekvésre. A megkérdezett indiai és ruandai 12-18 évesek 65 százaléka szerint a nőknek el kell viselniük az erőszakot annak érdekében, hogy családjaikat egyben tartsák. Ugyane körben 43 százalék gondolta azt, hogy a nők néha kifejezetten rá is szolgálnak arra, hogy megverjék őket.

Az előítéletes gondolkodás mindkét nem életét megnehezítheti. Ahol a fiúkkal kapcsolatban vannak megrögzött elvárások, ott például problémát okozhat érzelmeik kimutatása, vagy a szégyen, ha betegség miatt ágynak esnek. Mindkét nem kamaszkorú tagjait komoly próbának teszi ki a fejlődő országokban gyakori szegénység, és a fiatalokat világszerte sújtó szociális problémák, a munkanélküliség. De a fiatal lányoknak az előítéletek miatt kettős terhet kell cipelniük, hangsúlyozza a Plan International első embere, Nigel Chapman is. – Mindenki, a fiúk is nyertesei lennének egy igazságosabb világnak. Ezt azonban nem várhatjuk csak a lányoktól, mindannyiunknak aktívan ki kell vennünk a részünket a feladatokból – fogalmaz Chapman.

(Via: National Post, CBC News, Plan International)