Az ENSZ Távközlési Ügynöksége (ITU) példaértékű együttműködésről állapodott meg egy Fülöp-szigeteki civilszervezettel. A cél: egymillió nőt megtanítani a számítógép kezelésére és az internet-használatra.

A Telecentre.org szervezet és az ITU együttműködését másfél évre tervezik, ezalatt világszerte húszezer kiképzőközpont trénereit képezik ki, hogy ők utána hatékonyan adhassák tovább a tudást azoknak, akiknek szüksége van rá.

Hamadoun Touré, az ENSZ-ügynökség főtitkára szerint az info-kommunikációs technológiák a társadalmi-gazdasági fejlődés egyik legfontosabb mai hozzávalói. Ez a kezdeményezés jól illeszkedik a világszervezet azon törekvéseihez, hogy az eddig a digitális világból kiszorult nőket is megszólítsák, bevonják az internet világába. Ez a harmadik millenniumi ENSZ-célkitűzés, a nemek közötti egyenlőség elérésének egyik megkerülhetetlen feltétele.

A Telecentre.org vezetője, Basheerhamad Shadrach mindehhez azt tette hozzá, hogy egymillió nő felkészítésével hozzájárulhatnak a jelenleg uralkodó norma – miszerint a technológiai fejlődés a férfiakat szolgálja – érezhető megváltozásához.

A megállapodás nyomán a két szervezet arra bátorítja az egyes országok kormányait, magáncégeket és nemzetközi szervezeteket, hogy vegyenek részt a tananyag lefordításában minél több nyelvre, és biztosítsanak oktatókat, további erőforrásokat a programhoz. Magát a tananyagot az ITU biztosítja. A szervezet Telekommunikációs Fejlesztési Irodája iskolások felzárkóztatására indított képzései során már kidolgozta a hatékony módszertant. Az ENSZ-ügynökség fogyatékkal élők, illetve őslakos közösségek infokommunikációs oktatása során szerzett széleskörű tapasztalataira is támaszkodhat a tananyag finomhangolása során.