A UN Women gender-szempontból elemezte a világ idegenforgalmát. Kiderült: az ágazat nagyszerű lehetőségeket tartogat a nők számára.

A UN Women az Idegenforgalmi Világszervezet (World Tourism Organization – UNWTO) március 11-én, Berlinben tartott szakkiállításán mutatta be Nők az idegenforgalomban című tanulmányának előzetes kutatási eredményeit. Ez az első átfogó kutatás a területen dolgozó nők helyzetéről és lehetőségeiről. Az anyag öt területen gyűjti össze és rendszerezi az adatokat, a foglalkoztatás, a vállalkozások, a közéleti vezető szerep, az oktatás és a helyi közösségek felől közelítve tekinti át a területtel kapcsolatban álló nők helyzetét, regionális bontásban.

Az első eredmények szerint az idegenforgalom más gazdasági területekkel összehasonlítva jó pénzkereseti és karrier-lehetőséget biztosít a nőknek. A turizmusban az átlag kétszerese a munkaadó nők aránya. Sőt, a közéleti előmenetel szempontjából is kedvező az ágazat. Az idegenforgalomért felelős miniszterek közül minden ötödik nő – ez messze a legjobban álló terület a különféle szakpolitikák között. Természetesen a problémák az idegenforgalmat sem kerülik el: sok nő koncentrálódik az alacsony végzettséget igénylő, és mérsékelt fizetéssel járó munkakörökben, mint a főzés, takarítás vagy ápolás. Fizetésük pedig e szektorban is 10-15 százalékkal marad el a férfiakétól.

Gladys Acosta, a UN Women Latin-Amerikáért és a karibi térségért felelős vezetője szerint a nők szerepvállalása az idegenforgalomban sokszor láthatatlan marad. Az általa „felügyelt” térségben például a családi – nem fizetett – segédmunka 84 százalékát nők végzik. Acosta szerint ennek megváltoztatása az egyik legfontosabb esélyegyenlőségi kihívás.

- A jelentés jól mutatja, hogy a turizmus milyen fontos szerepet játszik a nők helyzetbe hozásában, politikai, társadalmi és gazdasági értelemben – nyilatkozta Taleb Rifai, a UNWTO főtitkára. – De az is világosan kitűnik a kutatásból, hogy mennyi mindent kell még tennünk az egyenlőtlenségek felszámolásáért, különösen a méltányos bérek biztosításáért, a nők minőségi foglalkoztatásáért és mindenfajta diszkrimináció megszüntetésért – tette hozzá.

A UN Women kutatása nem csupán elemzés, számos ajánlást is megfogalmaz döntéshozók számára, hogyan járulhatnának hozzá gender-érzékenyebb szabályozással az esélyegyenlőséghez az idegenforgalmi ágazatban. „A tökéletesebb nemi egyenjogúság hozzájárul a turisták, vendégek által megtapasztalt élmény javulásához, ez pedig jelentősen növeli az ágazat profitteremtő képességét és minőségét” – szögezi le a kutatás.