Február elején új rehabilitációs intézményt adott át az UNICEF és a V-Day civilszervezet a Kongói Demokratikus Köztársaságban a nemi erőszak áldozatául esett nők megsegítésére.

Az „Öröm városa” névre keresztelt projekt keretében évente összesen 180, 14 és 35 év közötti nő, lány vehet részt pszichoterápián, tanulhat meg írni-olvasni, szerezhet gazdasági alapismereteket. A program keretében a szexuális felvilágosítás is teret kap. A kezdeményezés költségeihez egy közeli nőgyógyászati klinika is hozzájárul.

A valódi hajtóerő azonban a kongói nőkben keresendő – emlékeztet az UNICEF. Az ő szükségleteik és vágyaik alapozták meg az Öröm városát, ami megfordíthatja a trendet az országban: áldozatokból vezetőkké válhatnak.

- Az összes nő, akivel a projekt előkészítése során beszéltünk, ugyanarra vágyott – mondta el Mama Batchu, a V-Day egyik vezetője. – Nem pénzt kértek, még csak nem is munkahelyet akartak. Egyszerűen tetőt szerettek volna a fejük fölé. Egy olyan otthonra vágytak, ahol biztonságban érezhetik magukat, amíg testük és lelkük sebei begyógyulnak. – Eve Ensler, a V-Day másik prominense szerint az Öröm városa erővé változtatja a kongói nők fájdalmát. Olyan helyet teremt, ahonnan kiindulva a szenvedők visszakövetelhetik jogaikat, saját testüket és jövőjüket.

A nemi erőszak igen gyakori az afrikai államban. A háborús állapotokat nyögő keleti országrészben a fegyveresek tömegesen alkalmazzák, a helyi társadalom szövetének roncsolására. De korántsem csak fegyveres konfliktusok kíséretében fordul elő e bűncselekmény. Iskolákban, otthonokban és munkahelyeken egyaránt gyakori – komoly, sokszor maradandó pszichés és egészségügyi károkat okozva. Az áldozatok pedig sokszor annyira félnek a következményektől, családjuk, közösségük kiközösítésétől, hogy inkább a néma szenvedést választják.