A UN Women elnöke az ENSZ millenniumi célkitűzéseinek összefüggéseire emlékeztetett a legszegényebb országok helyzetének szentelt nemzetközi konferencián. Felidézte: a nők bevételük 90 százalékát költik a családok alapvető szükségleteinek fedezésére, míg a férfiak csupán 30-40 százalékát fordítják erre.

Törökországban tartották az ENSZ negyedik, a világ legkevésbé fejlett országainak szentelt konferenciáját. A UN Women vezetője, a chilei Michele Bachelet éles hangú figyelmeztetést fogalmazott meg a helyszínen. Ha nem tesznek lépéseket a nők helyzetének javítására, akkor nagyon nehéz lesz a többi millenniumi fejlesztési célkitűzés megvalósítása, a stabil fejlődés beindítása, és a szegénység enyhítése is – emlékeztette a jelenlévőket.

A sajtó képviselőinek elmondta, hogy a kutatások szerint a nők jövedelmük kilenctizedét költik családjaik élelmezésére, iskolázására és egészségügyi kiadásaira. Eközben a férfiak ennek csak mintegy harmadát. A UN Women vezetője arról is beszélt, hogy a nők óriási hátrányban vannak a férfiak mögött olyan alapvető dolgokban, mint a termőföldhöz, hitelhez vagy munkahelyhez való hozzáférés, pedig egyre több kutatás erősíti meg, hogy anyagi lehetőségeik szélesítése pezsdítően hat a helyi gazdaságokra. Eközben sok országban az öröklésből is ki vannak rekesztve a női leszármazottak.

Újabban azonban a gazdaságpolitikák kialakításakor egyre inkább megjelenik szempontként az egyenlőtlenségek és igazságtalanságok orvoslása. Egyre több helyen kaphatnak a nők mikro-hiteleket, technikai segítséget vállalkozásukhoz, és képzésük, a szükséges ismeretek biztosítása is egyre gyakoribb. Ezek révén pedig az érintett országok mezőgazdasági termelésében jóval nagyobb szerepet tudnak vállalni. 

- Meggyőződésünk, hogy nem csupán arról van szó, hogy a nőket speciálisan sújtja a szegénység, például a fegyveres konfliktusok és az érvényesülési lehetőségek hiánya miatt. Abban is hiszünk, hogy a nők nagyon sokat tudnának hozzátenni a fenntartható növekedés ügyéhez, a szegénység visszaszorításához. Nem állunk jól az ENSZ millenniumi fejlesztési céljainak elérése terén ezekben az országokban, ezért folytatni kell a megkezdett munkát. A most folytatott eszmecseréken kiderült, hogy ha a nőket nem hozzák helyzetbe, akkor igen nehéz lesz a többi célkitűzést teljesíteni. Épp ezért arra bátorítunk minden fejlődő országot és itt megjelent ENSZ-tagállamot, hogy tegyenek sokkal többet a nemzeti tervezés terén, hogy célzott módon biztosítsák a szükséges erőforrásokat a nőknek, asszonyoknak – fogalmazott Bachelet.

Az eseményről készült videó-beszámoló itt tekinthető meg.

(Via UN Multimedia)