Új kezdeményezést jelentett be Michelle Bachelet, a UN Women igazgatója március 3-án. Az ENSZ-ügynökség a nők béketeremtésbe való kiterjedtebb bevonásáért tesz lépéseket.

A Roosevelt House közpolitikai kutatóintézet rendezvényén mondott beszédében Bachelet egy olyan adatbázis létrehozását jelentette be, ami gyorsan mozgósítható gender-szakértőket fog listázni. A specialisták az alkotmányjog, a választási és képviseleti jog, valamint a magánszemélyeknek adható jogsegély területén lesznek hasznosak a béketeremtésben, a konfliktusok után pedig a politikai helyzet nők számára kedvező megszilárdításában.

A névjegyzék a nőjogi civil szervezeteknek is nagy lehetőséget kínál, hogy a jelenleginél intenzívebben vehessenek részt a békefolyamatokban. – Meg fogja sokszorozni a konfliktusok által megtépázott helyi női mozgalmak erejét. Az időben nyújtott szakszerű segítség a nők számára fontos ügyekből stabil intézményi reformokat teremthet, megerősítve a női részvételt a közügyekben – mondta a UN Women igazgatója.

Bachelet elsimerte, hogy a nemzetközi közösség még adós a sikerekkel, a konfliktusokban a nők védelme és a békefolyamatba való bevonásuk terén elért eredményeik „a legjobb esetben is vegyesek. Elismerte, hogy a javultak a háborúkat túlélő nők igényeinek és szükségleteinek kezelésére szolgáló készségek, külön is méltatva a rendszeresített nemi erőszak visszaszorítása érdekében hozott lépéseket. A közelmúlt ENSZ BT-határozatai nyomán pedig lehetőség nyílik arra is, hogy ne csak utólag foglalkozzanak a túlélőkkel, de proaktív megelőző intézkedések is születhessenek a tömegeket érintő bűncselekmények ellen.

Hogy támogassa ezt az elmozdulást a humanitárius reagálástól a védelem biztosításának irányába, a UN Women is részt vesz a kékisakos békefenntartók bevetés előtti felkészítésében. Ez azt szolgálja, hogy az ENSZ-csapatok meg tudják előzni a nemi erőszak eseteit, amelyek még a harci cselekmények hivatalos befejezése után is gyakoriak.

A beszéd kitért rá, hogy a béketárgyalásokban és a béketeremtésben igen alacsony a résztvevő nők aránya. Bachelet arra is rámutatott, hogy a kifejezetten a nők megsegítésére, illetve elhelyezkedésük könnyítésére szolgáló pénzek az összes újjáépítési támogatás öt százalékára rúgnak csupán. Az alulfinanszírozott nőjogi civilszervezetek ugyanakkor nem tudnak hatékonyan részt venni a békefolyamatokban.

A problémákra az ENSZ-főtitkár 2010-ben meghirdetett cselekvési terve hivatott választ nyújtani. Ennek értelmében a nemzetközi közösség arra törekszik, hogy a nőket is vonják be a béketárgyalásokat kísérő párbeszédbe, elősegítsék – például kvóták alkalmazásával – a nők részvételét a politikai folyamatokban, és hogy a munkahely-teremtő intézkedések egyformán segítsék mindkét nem tagjait. A főtitkár kikötötte, hogy a konfliktus utáni anyagi ráfordítások legalább 15 százalékát célzottan a nők helyzetére fókuszáló programokra kell költeni. A program végrehajtásáért a Béketeremtést Támogató Iroda (Peacebuilding Support Office) és a UN Women felel.