Tizenhét amerikai szenátor törvényjavaslattal igyekszik megakadályozni, hogy az abortusz-ellenes képviselők visszaállítsák az abortuszokat külföldön is megnehezítő, kategorikus szabályozást, amelyet két éve helyezett hatályon kívül Obama elnök.

A tervezett általános tilalom lehetetlenné tette az Államokon kívül működő civil szervezetek számára – ha bármilyen formában amerikai támogatást kapnak –, hogy abortuszhoz kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítsanak, vagy azokról kommunikációt folytassanak. Akkor is érvényes volna e tilalom, ha erre a célra elkülönített, nem az Egyesült Államokból származó pénzt használnának fel. Ha megsértik e szabályozást, elveszítik az amerikai támogatásukat.

Ez a rendszer volt érvényben 1985 és 1993, illetve 2001 és 2009 között. Ronald Reagan vezette be, és az első Clinton-adminisztráció helyezte hatályon kívül, majd ifjabb Bush elnök alatt ismét érvénybe lépett, és legutóbb Barack Obama vonta vissza a rendelkezést. Barbara Boxer demokrata párti szenátor és tizenhat társa a törvényhozásban élesen ellenzi a tervet, amelyet saját, „Globális demokratizáló törvényükkel” (Global Democracy Promotion Act) igyekeznek megelőzni és ellehetetleníteni.

- A globális tilalom erősen ideologikus megközelítést tükröző szabályozás, amely korlátozza azon civil szervezetek szólásszabadságát, amelyek reformokat követelnek az abortusz terén. Végső soron pedig elérhetetlenné teszi a nők számára a biztonságos és törvényes terhesség-megszakítást – fogalmazott Nancy Northup, az amerikai Reprodukciós Jogok Központjának (Center for Reproductive Rights – CRR) igazgatója. – Antidemokratikus, és az Egyesült Államokban alkotmányellenes is volna. Arra buzdítjuk a Kongresszust, hogy fogadja el az ezt megakadályozó törvényt – foglalta össze a szervezet álláspontját vezetője.

Amíg a most visszaállítani tervezett szabályozás érvényben volt, csaknem hatvan országban okozott felbecsülhetetlen károkat – írja honlapján a CRR. - Ez a politika a veszélyes, drága és illegális abortusz felé tereli nők millióit világszerte - állítják.

(Via: ReproductiveRights.org)