Az Obama elnök által eltörölt, az abortuszhoz való hozzáférést globálisan megnehezítő szabályozás céljaival ellentétest eredményt hozott fennállásának éveiben – írják a Stanford kutatói.

Ifjabb Bush elnök beiktatása után két nappal aláírta azt a rendelkezést, amelyre sokan számítottak tőle. Visszaállította a Reagan-adminisztráció által bevezetett, majd a Clinton-érában hatályon kívül helyezett szabályozást, amely megvont minden amerikai pénzügyi támogatást azoktól a külföldi civil szervezetektől, amelyek abortuszt vagy ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat – például tanácsadást – biztosítottak. Akkor is elvesztették az amerikai segítséget, ha egyébként a terhesség-megszakításokhoz kapcsolódó tevékenységüket egyéb, elkülönített forrásokból finanszírozták.

A Stanford Egyetem kutatói, Eran Bendavid és Grant Miller a számok mögé tekintve azt találták, hogy az abortuszok száma csaknem megduplázódott a megvonások által leginkább érintett afrikai országokban 2001 és 2008 között. A kutatók meglepődtek az eredmények láttán, mert nem számítottak rá, hogy az intézkedés épp a céljaival ellentétes hatást fog kiváltani.

A támogatások megvonását követően számos civilszervezet, mint például a Planned Parenthood (Tervezett Gyerekvállalás) bezárták külföldi irodáikat, abortusz-klinikáikat és családtervezési szakértőkből álló tanácsadói hálózatukat is szélnek eresztették. A Szaharától délre fekvő területeken ezek a civil szervezetek jelentették jószerivel az egyetlen forrását a fogamzásgátló tablettáknak és egyéb prevenciós eszközöknek is az anyák számára. Az intézményrendszer leépülése után pedig nem maradt más eszközük a családtervezésre, mint a terhesség-megszakítás.

- Ha a nők az abortuszt tudják csak igénybe venni a családtervezés eszköztárából, akkor a beavatkozások száma megnövekszik – fejtegette Miller. – Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a terhesség-megszakításról, az látható, hogy az amerikai támogatások elvonása a tervezettel ellentétes hatást váltott ki – szögezte le.

Az abortuszhoz kapcsolódó tevékenységet végző civil szervezetek amerikai támogatásának tilalmát eredetileg Ronald Reagan hirdette meg 1984-ben (a bejelentés helyszínéről szokás ezt „mexikóvárosi politikának” is nevezni), majd Bill Clinton helyezte hatályon kívül 1993-ban. A kutatók az ezt követő időszakkal kezdték adatgyűjtésüket. Egy 260 ezer, 15 és 44 év közötti afrikai nőt tartalmazó mintát vizsgáltak 1994 és 2001 között. Azt tapasztalták, hogy az országokban nagyjából hasonlóan alakult a terhesség-megszakítások száma, minden ezredik nő esett át rajta évente.

Amikor George W. Bush elnök visszaállította a reagani tiltást, az abortuszok száma meredek emelkedésnek indult azon országokban, ahonnan a legtöbb amerikai támogatást vonták meg. A leginkább érintett országokban volt a leglátványosabb a kiugrás az abortuszok számában – két és félszer annyi beavatkozásra került sor 2001 után.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek az intézmények a családtervezés mellett számos egyéb hasznos feladatot is végeztek, amíg anyagilag el nem lehetetlenültek. Az abortuszt kínáló intézmények, és a tanácsadói hálózat mellett így a védőoltások vagy épp a rákszűrő vizsgálatok is elérhetetlenné váltak sok helyen.

(Via: Stanford Graduate School of Business)