Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az ENSZ az abortusz-szabályok lazítására kötelezte Perut

Az ENSZ Nők Elleni DiszkriminációFelszámolásáért Bizottsága (CEDAW-Bizottság) elmarasztalta Perut, amiért az ország megsértette egy abortuszt választó fiatal nő emberi jogait. A nemzetközi választottbíróságként eljáró testület egyúttal a terhesség-megszakításra vonatkozó szabályozás megváltoztatására is kötelezte az országot.

Az úttörő jelentőségű ügyet a Center for Reproductive Rights (CRR) választás-párti nemzetközi civilszervezet és perui szövetségese, a Promsex vitte a nemzetközi döntéshozó fórum elé. A CEDAW-egyezmény (Egyezmény a nők elleni diszkrimináció megszüntetéséről) alapján a Bizottság úgy határozott, hogy Perunak garantálnia kell a hozzáférést az abortuszhoz nemi erőszak és szexuális zaklatás után, vagy ha az anya élete veszélybe kerül a terhesség miatt. Az ország felelőssége, hogy a terhesség-megszakítást ilyen esetekben korlátozások nélkül szabadon hozzáférhetővé tegye.

- Az ENSZ ismét megerősítette, hogy nem lehet megtagadni a hozzáférést az olyan alapvető egészségügyi szolgáltatásokhoz, mint az abortusz, mert ez az emberi jogok megsértése – mondta el Nancy Northup, a CRR vezetője. – Ennek a fiatal nőnek az esete illusztrálja, hogy milyen szörnyű következményekkel járhat, ha egy kormány megpróbálja elérhetetlenné tenni a reprodukcióhoz kapcsolódó egészségügyi szoláltatásokat a nők részére. Folytatjuk a nyomásgyakorlást a perui kormányra, hogy ne csak papíron, de a gyakorlatban is biztosítsák a nők reproduktív jogait – fogadkozott Northup.

A tizenhárom éves L. C. nemi erőszak áldozatává vált, amely során megfogant. Orvosai megtagadták tőle a potenciálisan életmentő abortuszt, holott a terhesség komolyan veszélyeztette egészségét. A szülés után immár súlyos, maradandó egészségkárosodással kénytelen továbbélni.

A lányt a szomszédság férfitagjai kilenc éves korától kezdve rendszeresen megerőszakolták. Amikor L.C. felfedezte, hogy teherbe esett, kétségbeesésében levetette magát egy ház tetejéről. Gerinctörést szenvedett, amelyet azonban orvosai nem voltak hajlandóak ellátni, arra hivatkozva, hogy veszélyeztetné a magzat egészségét. Abortuszt sem voltak hajlandóak elvégezni a lányon. Végül csak a spontán vetélés után végezték el a szükséges gerincműtétet. A késlekedés oda vezetett, hogy a lány jelenleg szinte teljesen mozgásképtelen.

A jogi szabályok megváltoztatása mellett komoly anyagi kártérítésre is kötelezte az ENSZ CEDAW-Bizottsága a perui kormányt. A döntés egybecseng a világszervezet Emberi Jogi Bizottságának (UNHRC) korábbi határozatával: 2005-ben azért marasztalták el az országot, mert megtagadták az abortuszt egy olyan terhesség esetében, ahol az élettel összeegyeztethetetlen elváltozásokat mutatott a magzat, és a kihordás az anya életét is veszélyeztette.

(Via: Center for Reproductive Rights)

0 Tovább

Elbukott a kolumbiai abortusz-szigorító alkotmánymódosítás

Október 11-én elutasította Kolumbia törvényhozása azt az alkotmány-módosítást, amely a terhesség-megszakítás minden formáját tiltaná.

A benyújtott 006/2011 számú javaslat deklarálta volna az élethez való feltétlen jogot a fogantatás pillanatától a természetes halálig. Ez gyakorlatilag lehetetlenné tette volna az abortusz minden formáját, beleértve a nemi erőszakból vagy vérfertőzésből eredő fogantatást, a súlyos fejlődési rendellenességeket, vagy anya számára életveszélyes szituációkat, például a méhen kívüli terhességet is. Ezen esetekben a kolumbiai alkotmánybíróság korábbi, 2006-os döntése értelmében elvégezhető az abortusz az országban.

- Komoly ünneplésre ad okot ez a különleges jelentőségű kongresszusi döntés – nyilatkozta Mónica Arango Olaya, a Center for Reproductive Rights, választás-párti (tehát az abortusz joga mellett síkra szálló) latin-amerikai és karibi térségért felelős regionális vezetője. – A határozat megerősíti Kolumbia emberi jogi elkötelezettségét, amelyet nemzetközi szerződésekben vállalt. Az ország ezzel a döntéssel hitet tett a nők méltósághoz, egészséghez, élethez fűződő jogainak védelme és a hátrányos megkülönböztetés tilalma mellett. Továbbra is bátorítjuk az ország döntéshozóit, hogy védjék meg a nők egészségét és jogait az ilyen támadásoktól.

A javasolt alkotmány-módosítás az abortusz mellett az eutanáziát, bizonyos fogamzásgátlási módokat, a művi megtermékenyítést és az esemény utáni tabletták alkalmazását is ellehetetlenítette volna.

(Via: Center for Reproductive Rights)

0 Tovább

Halálos kényszerabortusz Kínában

Hat hónapos terhes volt az a nő, akin a hatóságok kényszerrel végezetek el abortuszt. Bűne az volt, hogy megsértette a gyerekvállalásra vonatkozó szabályokat – értesültek a Women’s Rights Without Frontiers és a China Aid civliszervezetek. Az eset egy amerikai kongresszusi meghallgatáson került nyilvánosságra, szeptember 22-én.

Dzsiong Mát a Családtervezési Hivatal emberei tartóztatták le, és kényszerű terhesség-megszakításra vitték. A hathónapos terhes nő a stressz miatt hamar gépi lélegeztetésre szorult a kórházban. A műtétet nem élte túl. Egy családtag elmondása szerint:

 „Bejöttek több mint tízen a Családtervezési Hivatal emberei közül, levették róla az oxigénmaszkot, és mesterségesen megindították a szülést. Ettől kezdve. délután négytől este tízig semmit sem tudtunk a hogyléte felől. Ekkor kinyílt a szülőszoba ajtaja, és valaki kisurrant rajta. Mi befutottunk a szülőszobára, és láttuk, hogy az orvosok és nővérek eddigre mind eltűntek. Szegény Dzsiong Ma teljesen kihűlt teste ott feküdt a műtőasztalon, szája ellilult, orrából vér csorgott.”

A vérfagyasztó eset sajnos nem egyedi Kínában. A Női Jogok Határok Nélkül közelmúltban publikált tanulmánya számos hasonló, erőszakos beavatkozásról számolt be. Ezekben mind közös az „egykézés” politikájának brutális kikényszerítése. A jelentést az esetről egyébként egy anonimitásához ragaszkodó forrás csempészte ki az országból – az egygyerekes politika ellenzői komoly megtorlással nézhetnek szembe az országgal. Csen Gvancseng, az erőszakos családtervezés elleni harc legismertebb szószólója egyes források szerint már életét is vesztette a börtönben, sok év raboskodás után – biztosat nem lehet tudni arról, életben van-e még.

Bob Fu, a China Aid civilszervezet elnöke szerint az ehhez hasonló esetek jól mutatják, hogy Kínában sürgősen érvényt kellene szerezni a jog uralmának. – A Családtervezési Hivatal büntetlenül követhet el szörnyű bűncselekményeket, miközben erőszakkal abortuszt hajtanak végre nőkön, akár a terhesség kilencedik hónapjában – nyilatkozta.

(Via:LifeSiteNews)

67 Tovább

A tanácsadásra költött támogatás nagysága meglátszik az abortuszok számában

Az Obama elnök által eltörölt, az abortuszhoz való hozzáférést globálisan megnehezítő szabályozás céljaival ellentétest eredményt hozott fennállásának éveiben – írják a Stanford kutatói.

Ifjabb Bush elnök beiktatása után két nappal aláírta azt a rendelkezést, amelyre sokan számítottak tőle. Visszaállította a Reagan-adminisztráció által bevezetett, majd a Clinton-érában hatályon kívül helyezett szabályozást, amely megvont minden amerikai pénzügyi támogatást azoktól a külföldi civil szervezetektől, amelyek abortuszt vagy ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat – például tanácsadást – biztosítottak. Akkor is elvesztették az amerikai segítséget, ha egyébként a terhesség-megszakításokhoz kapcsolódó tevékenységüket egyéb, elkülönített forrásokból finanszírozták.

A Stanford Egyetem kutatói, Eran Bendavid és Grant Miller a számok mögé tekintve azt találták, hogy az abortuszok száma csaknem megduplázódott a megvonások által leginkább érintett afrikai országokban 2001 és 2008 között. A kutatók meglepődtek az eredmények láttán, mert nem számítottak rá, hogy az intézkedés épp a céljaival ellentétes hatást fog kiváltani.

A támogatások megvonását követően számos civilszervezet, mint például a Planned Parenthood (Tervezett Gyerekvállalás) bezárták külföldi irodáikat, abortusz-klinikáikat és családtervezési szakértőkből álló tanácsadói hálózatukat is szélnek eresztették. A Szaharától délre fekvő területeken ezek a civil szervezetek jelentették jószerivel az egyetlen forrását a fogamzásgátló tablettáknak és egyéb prevenciós eszközöknek is az anyák számára. Az intézményrendszer leépülése után pedig nem maradt más eszközük a családtervezésre, mint a terhesség-megszakítás.

- Ha a nők az abortuszt tudják csak igénybe venni a családtervezés eszköztárából, akkor a beavatkozások száma megnövekszik – fejtegette Miller. – Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a terhesség-megszakításról, az látható, hogy az amerikai támogatások elvonása a tervezettel ellentétes hatást váltott ki – szögezte le.

Az abortuszhoz kapcsolódó tevékenységet végző civil szervezetek amerikai támogatásának tilalmát eredetileg Ronald Reagan hirdette meg 1984-ben (a bejelentés helyszínéről szokás ezt „mexikóvárosi politikának” is nevezni), majd Bill Clinton helyezte hatályon kívül 1993-ban. A kutatók az ezt követő időszakkal kezdték adatgyűjtésüket. Egy 260 ezer, 15 és 44 év közötti afrikai nőt tartalmazó mintát vizsgáltak 1994 és 2001 között. Azt tapasztalták, hogy az országokban nagyjából hasonlóan alakult a terhesség-megszakítások száma, minden ezredik nő esett át rajta évente.

Amikor George W. Bush elnök visszaállította a reagani tiltást, az abortuszok száma meredek emelkedésnek indult azon országokban, ahonnan a legtöbb amerikai támogatást vonták meg. A leginkább érintett országokban volt a leglátványosabb a kiugrás az abortuszok számában – két és félszer annyi beavatkozásra került sor 2001 után.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek az intézmények a családtervezés mellett számos egyéb hasznos feladatot is végeztek, amíg anyagilag el nem lehetetlenültek. Az abortuszt kínáló intézmények, és a tanácsadói hálózat mellett így a védőoltások vagy épp a rákszűrő vizsgálatok is elérhetetlenné váltak sok helyen.

(Via: Stanford Graduate School of Business)

0 Tovább

Mexikóban a tartományok dönthetnek az abortuszról

Hiába szavazott ellene a bírók többsége, a Mexikói Legfelsőbb Bíróság végül nem tudta megsemmisíteni Baja California tartomány alkotmány-kiegészítését, amely a fogantatás pillanatától datálja az emberi élet keletkezését.  A döntés nyomán ezt a kérdést a tartományok saját hatáskörükben szabályozhatják.

Baja California tagállam törvényhozása a közelmúltban helyben érvényes kiegészítést fűzött az ország alkotmányához, amelynek értelmében a magzatot teljes jogi védelem illeti meg. Ezt támadták meg helyi jogvédő csoportok, akik a nők szabad választási lehetőségét kérték számon. A jogesetet az ország szövetségi Legfelsőbb Bírósága tárgyalta. A döntés helybenhagyta a tartományi rendelkezést, és lényegében kimondta, hogy mind a 31 szövetségi állam maga dönthet az abortuszok szabályozásáról.

Az erősen katolikus Mexikó 16 tartományban van jelenleg olyan szabályozás érvényben, amely nagyban megnehezíti a terhesség-megszakításokat, azonban bizonyos esetekben az ország területének nagy részén sor kerülhet a beavatkozásra. Ha a magzat erőszak révén fogant, vagy ha a terhesség az anya életét veszélyezteti, akkor nincs akadálya az abortusznak. Azonban csupán Mexikóvárosban dönthetnek az anyák szabadon arról, hogy elvetessék magzatukat a terhesség első trimesztere során – így sokan kénytelenek hosszú és költséges útra kelni, hogy a fővárosban kapjanak szakszerű ellátást. Akiknek erre nem futja, vagy a távolabb fekvő tartományokban élnek, sokszor „feketén”, ellenőrizetlen körülmények között végeztetik el az abortuszt, nem kis kockázatnak kitéve ezzel magukat.

A bírósági döntés pikantériája, hogy a 11 bíróból álló tanács 7 tagja a tartományi alkotmány-kiegészítés ellen szavazott, azonban 8 voksra lett volna szükség ahhoz, hogy a szövetségi igazságszolgáltatás megsemmisíthessen egy ilyen helyi rendelkezést. A mexikóvárosi kormányzat Emberi Jogi Bizottságának állásfoglalása csalódottságról árulkodik a döntés nyomán. Aggodalmukat fejezték ki, amiért a határozat „hozzájárul az illegális abortuszok terjedéséhez, súlyosbítva az ezzel járó egészségügyi problémákat.”

(Via: Al-Jazeera)

0 Tovább
«
123

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek