Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A tanácsadásra költött támogatás nagysága meglátszik az abortuszok számában

Az Obama elnök által eltörölt, az abortuszhoz való hozzáférést globálisan megnehezítő szabályozás céljaival ellentétest eredményt hozott fennállásának éveiben – írják a Stanford kutatói.

Ifjabb Bush elnök beiktatása után két nappal aláírta azt a rendelkezést, amelyre sokan számítottak tőle. Visszaállította a Reagan-adminisztráció által bevezetett, majd a Clinton-érában hatályon kívül helyezett szabályozást, amely megvont minden amerikai pénzügyi támogatást azoktól a külföldi civil szervezetektől, amelyek abortuszt vagy ahhoz kapcsolódó szolgáltatásokat – például tanácsadást – biztosítottak. Akkor is elvesztették az amerikai segítséget, ha egyébként a terhesség-megszakításokhoz kapcsolódó tevékenységüket egyéb, elkülönített forrásokból finanszírozták.

A Stanford Egyetem kutatói, Eran Bendavid és Grant Miller a számok mögé tekintve azt találták, hogy az abortuszok száma csaknem megduplázódott a megvonások által leginkább érintett afrikai országokban 2001 és 2008 között. A kutatók meglepődtek az eredmények láttán, mert nem számítottak rá, hogy az intézkedés épp a céljaival ellentétes hatást fog kiváltani.

A támogatások megvonását követően számos civilszervezet, mint például a Planned Parenthood (Tervezett Gyerekvállalás) bezárták külföldi irodáikat, abortusz-klinikáikat és családtervezési szakértőkből álló tanácsadói hálózatukat is szélnek eresztették. A Szaharától délre fekvő területeken ezek a civil szervezetek jelentették jószerivel az egyetlen forrását a fogamzásgátló tablettáknak és egyéb prevenciós eszközöknek is az anyák számára. Az intézményrendszer leépülése után pedig nem maradt más eszközük a családtervezésre, mint a terhesség-megszakítás.

- Ha a nők az abortuszt tudják csak igénybe venni a családtervezés eszköztárából, akkor a beavatkozások száma megnövekszik – fejtegette Miller. – Függetlenül attól, hogy mit gondolunk a terhesség-megszakításról, az látható, hogy az amerikai támogatások elvonása a tervezettel ellentétes hatást váltott ki – szögezte le.

Az abortuszhoz kapcsolódó tevékenységet végző civil szervezetek amerikai támogatásának tilalmát eredetileg Ronald Reagan hirdette meg 1984-ben (a bejelentés helyszínéről szokás ezt „mexikóvárosi politikának” is nevezni), majd Bill Clinton helyezte hatályon kívül 1993-ban. A kutatók az ezt követő időszakkal kezdték adatgyűjtésüket. Egy 260 ezer, 15 és 44 év közötti afrikai nőt tartalmazó mintát vizsgáltak 1994 és 2001 között. Azt tapasztalták, hogy az országokban nagyjából hasonlóan alakult a terhesség-megszakítások száma, minden ezredik nő esett át rajta évente.

Amikor George W. Bush elnök visszaállította a reagani tiltást, az abortuszok száma meredek emelkedésnek indult azon országokban, ahonnan a legtöbb amerikai támogatást vonták meg. A leginkább érintett országokban volt a leglátványosabb a kiugrás az abortuszok számában – két és félszer annyi beavatkozásra került sor 2001 után.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy ezek az intézmények a családtervezés mellett számos egyéb hasznos feladatot is végeztek, amíg anyagilag el nem lehetetlenültek. Az abortuszt kínáló intézmények, és a tanácsadói hálózat mellett így a védőoltások vagy épp a rákszűrő vizsgálatok is elérhetetlenné váltak sok helyen.

(Via: Stanford Graduate School of Business)

0 Tovább

Megelőznék az abortuszt globálisan akadályozó törvényt

Tizenhét amerikai szenátor törvényjavaslattal igyekszik megakadályozni, hogy az abortusz-ellenes képviselők visszaállítsák az abortuszokat külföldön is megnehezítő, kategorikus szabályozást, amelyet két éve helyezett hatályon kívül Obama elnök.

A tervezett általános tilalom lehetetlenné tette az Államokon kívül működő civil szervezetek számára – ha bármilyen formában amerikai támogatást kapnak –, hogy abortuszhoz kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítsanak, vagy azokról kommunikációt folytassanak. Akkor is érvényes volna e tilalom, ha erre a célra elkülönített, nem az Egyesült Államokból származó pénzt használnának fel. Ha megsértik e szabályozást, elveszítik az amerikai támogatásukat.

Ez a rendszer volt érvényben 1985 és 1993, illetve 2001 és 2009 között. Ronald Reagan vezette be, és az első Clinton-adminisztráció helyezte hatályon kívül, majd ifjabb Bush elnök alatt ismét érvénybe lépett, és legutóbb Barack Obama vonta vissza a rendelkezést. Barbara Boxer demokrata párti szenátor és tizenhat társa a törvényhozásban élesen ellenzi a tervet, amelyet saját, „Globális demokratizáló törvényükkel” (Global Democracy Promotion Act) igyekeznek megelőzni és ellehetetleníteni.

- A globális tilalom erősen ideologikus megközelítést tükröző szabályozás, amely korlátozza azon civil szervezetek szólásszabadságát, amelyek reformokat követelnek az abortusz terén. Végső soron pedig elérhetetlenné teszi a nők számára a biztonságos és törvényes terhesség-megszakítást – fogalmazott Nancy Northup, az amerikai Reprodukciós Jogok Központjának (Center for Reproductive Rights – CRR) igazgatója. – Antidemokratikus, és az Egyesült Államokban alkotmányellenes is volna. Arra buzdítjuk a Kongresszust, hogy fogadja el az ezt megakadályozó törvényt – foglalta össze a szervezet álláspontját vezetője.

Amíg a most visszaállítani tervezett szabályozás érvényben volt, csaknem hatvan országban okozott felbecsülhetetlen károkat – írja honlapján a CRR. - Ez a politika a veszélyes, drága és illegális abortusz felé tereli nők millióit világszerte - állítják.

(Via: ReproductiveRights.org)

0 Tovább

Rejtély: a gazdasági fellendülés hátrányba hozta a nőket

Az amerikai recesszió másfél éve elsősorban a férfiak munkalehetőségeinek szűkülését hozta magával. Az újrainduló GDP-bővülés azonban  ezzel ellentétes trendet hozott a nemek szempontjából: a női munkahelyekből lett kevesebb, miközben több férfi tudott elhelyezkedni – mutat rá a Pew Social Trends kutatása.

Sokan, sokat foglalkoztak vele, köztük mi is, hogy miért érintette a recesszió a férfiak munkalehetőségeit súlyosabban az Egyesült Államokban mint a nőkéit. A nők rugalmas foglalkoztatás iránti nyitottsága, átlagosan magasabb képzettségük és az alacsonyabb bérigény mind szerepet játszhatott a jelenségben. 2007 decembere és 2009 júniusa között 2,1 millió nő és 5,4 millió férfi veszítette el állását.

2009 közepétől – ha lassan is – újra növekedésnek indult az amerikai gazdaság, és a férfiak számára új munkalehetőségek jöttek létre: 2011 májusáig mintegy 768 ezer. Azonban ugyanezen időszak alatt a nőknél ellentétes irányú folyamatok zajlottak le, 218 ezer állást veszítettek el. Bár a női munkanélküliség (8,5%) még mindig egy százalékkal alacsonyabb, mint a férfiaké, de az olló zárulni látszik.

A vizsgált tizenhat nemzetgazdasági szektorból ötben (különösen a kiskereskedelemben) a férfi munkahelyek számának bővülését a női lehetőségek szűkülése kísérte. További öt ágazatban (mint az üzleti szolgáltatások, az oktatás vagy az egészségügy) mindkét nem foglalkoztatottsága bővült, ám a férfiaké gyorsabb ütemben. Megint csak öt szektorban (például az építőiparban és az önkormányzati szférában) a férfiak munkalehetőségei lassabban zsugorodtak a nőkéinél. Az egyetlen kivételt a trend alól a szövetségi kormányzati állások jelentették, ahol a fellendülés időszaka alatt a nők jutottak új állásokhoz, míg a férfiak pozíciót veszítettek.

A Pew kutatása elismeri, nem teljesen tisztázott a mostani fellendülést kísérő munkaerő-piaci folyamatok miértje. A nemek közötti ilyen eltérést ugyanis nem lehet magyarázni a korábbi recessziók és kilábalások forgatókönyvei alapján. Csak részlegesen indokolja a jelenséget, hogy az álláskeresők táborának túlnyomó többsége férfi. Az is érdekes, hogy a férfiak nem azokon a területeken kerültek lendületbe, mint ahol a legnagyobb veszteségek érték őket a recesszió idején.

A közszférában tapasztalt folyamatok részben indokolhatják a nők hátrányba kerültét a fellendülés hónapjai alatt, de a szövetségi és tagállami kormányzatok által végrehajtott, nőket érintő elbocsátások (csaknem 300 ezer, szemben a 133 ezer elbocsátott férfival) csak kis részben felelnek a tapasztalt változásokért.

(Via: Center for American Progress)

0 Tovább

Amerikában már több a női diplomás, „férficessziót” emlegetnek

Az Egyesült Államokban fordulóponthoz ért az évek óta tartó trend: már több nőnek van felsőfokú végzettsége, mint férfinak. Minden ötödik egykeresős, gyermeket nevelő családban az apa marad otthon.

Az 1980-as évek eleje óta megfigyelhető trend a tengerentúlon, hogy a felsősoktatásba beiratkozók között többségben vannak a nők. Azonban ennek eredménye csak idén mutatkozik meg a teljes társadalomban: 2011-re az ország diplomásainak többsége a nők közül kerül ki - olvasható a legfrissebb népszámlálási adatok között.

A 25 évesnél idősebbek körében 10,6 millió nő rendelkezik Master vagy magasabb tudományos fokozattal, százezerrel több, mint ahány férfi. Eközben egyes szakterületeken, mint a gazdasági szakok vagy a természettudományok és mérnöki pályák, a nők még mindig nem érték utol a másik nemet.

A Bachelor fokozat megszerzésében 1996 óta vezetnek a nők. Jelenleg 20,1 millió amerikai nőnek van BA végzettsége, szemben a 18,7 millió férfival, akik ugyanezt elmondhatják magukról.

Az iskolázottsági helyzet változása természetesen érinti a munkaerő-piacot is: a nők előtt egyre több terület nyílik meg. Ezzel párhuzamosan a családon belüli szerepek is módosulnak. A népszámlálás szerint minden tizenötödik családban már az apa marad otthon a gyerekekkel.

0 Tovább

Az első női cseroki indián törzsfőnök

2010 április 6-án távozott az örök vadászmezőkre Wilma Mankiller a cseroki indián hagyományok felkarolója, a törzs első női főnöke.

0 Tovább
«
12

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek