Nagy vihart kavart Pakisztánban Veena Malik modell és színésznő szereplése a szomszédos India egyik televíziós valóságshowjában. Hazatérését követően a média és a mohamedán egyházfők támadásainak kereszttüzében találta magát „erkölcstelen viselkedéséért”. Szerinte, ha férfi lenne, most nemzeti hősként ünnepelnék.

Malik nem tagadta, „rengeteg pénzért” vállalta el a szereplést a műsorban, ahol olyan „botrányos” tevékenységek közben láthatták a nézők, mint egy férfi megmasszírozása, vagy megölelése, netán egy arcra adott puszi. Nyugatos öltözködése szintén sokaknál kiverte a biztosítékot.

- Az vagyok, aki vagyok, sosem játszottam meg magam. Színész, hivatásos szórakoztató a szakmám. Nem képviseletem semmilyen vallási csoportot. Akit zavart a műsor, nyugodtan kikapcsolhatta a televíziót – vágott vissza a bírálatok hallatán Malik.

Elmondása szerint a műsorban nem csak a rendezői utasításokat követte, de szerette volna bemutatni Pakisztán másik arcát, ahol a nők műveltek, liberálisak és függetlenek. A külvilág szerinte épp eleget látta az ország bántalmazott, megfenyített asszonyait. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy sosem tagadta meg kötelességeit: bár nyugatias ruhákat viselt (egyszer még rövidnadrágot is), nem vonta ki magát a házimunka alól, és rendszeresen imádkozott.

Mindez azonban nem hatotta meg kritikusait. A Frontvonal című tévéműsorban Abdul Kawi mufti erkölcstelenséggel és az iszlám meggyalázásával vádolta meg a színésznőt. Malikot többen figyelmeztették, hogy legyen éber, és vigyázzon magára. Nem is alaptalanul: alig egy hónapja, hogy meggyilkolták Pandzsáb tartomány közismerten liberális kormányzóját, amiért egy, az istenkáromlásról szóló törvény alapján halálraítélt keresztény nő pártjára állt. Sherry Rehman ex-minisztert pedig halálosan megfenyegették, amikor e törvény módosítását javasolta.

Veena Malik a Facebookon: http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Veena-Malik/123824504352971

(IPS News alapján - fotó: Arun Reginald, Creative Commons)