A Guardianben megjelent publicisztika szerint igen, és ennek örülhetünk.

Az Obama-kormányzat a közelmúltban hozta nyilvánosságra az amerikai nők helyzetéről szóló átfogó jelentését, az első ilyen léptékű felmérést 1963 óta. A kutatásból kiderül, hogy bár a tengerentúlon az oktatásban javult nők helyzete, de még mindig csak a férfiak bérének 80 százalékát vihetik haza, nagyobb kockázata esetükben a szegénységnek, és hogy el kell tűrniük partnerük zaklatását, ami esetükben többször vezet gyilkossághoz. A jelentésből az is kiderül, hogy felbomlóban van a hagyományos családmodell, a házasság intézménye. A frigyek később köttetnek, és nem elsősorban a gyerekvállalás céljából. Az eredmény: boldogabb szülők és gyerekek. Jill Filipovic, a brit Guardian szerzője egyenesen a hagyományos házasság kimúlását olvassa ki az adatokból – és egyáltalán nem bánja ezt.

A felsőfokú végzettségű nők ma átlagosan 30 évesen házasodnak először, a hasonló képesítésű férfiak esetében ez a kor 31 év. Az egyetemet nem végzett nők 26 évesen járulnak anyakönyvvezető elé. 1950-ben a házasságok átlagosan 21 évesen köttettek, és elsősorban anyagi közösséget hoztak létre, Filipovic szerint. A férj dolgozott, és eltartotta a családot, a feleség pedig a gyerekekkel és a háztartásokkal volt elfoglalva. Akik pedig kívül estek a hagyományos gender-szerepeken, azok nem sok jóra számíthattak. A házasságon kívül született gyerekek jó része végül árvaházban kötött ki, a fogyatékos kicsiket intézetbe zárták. A családon belüli erőszak a közbeszédben és jogilag is ismeretlen téma volt.

A nemek egyenjogúságának erősödése sok pozitívummal jár. A nők ma több időt tölthetnek gyerekeikkel, mint 1965-ben, a „klasszikus” házasság fénykorában. A háztartáson kívül végzett munka jótékonyan hat a szociális készségekre és a mentális egészségre: a dolgozó nők körében alacsonyabb a depresszió előfordulásának aránya. És mivel a korábbi egyetlen kenyérkereső személy kötelezettségei a múltéi, a férfiak is több időt tölthetnek családjukkal.

Minél nagyobb az egyenlőség, annál jobb – vonja le a következtetést Filipovic. Azon párok, akik a pénzkeresetben és a házimunkában is osztoznak, több időt fordítanak a testi szerelemre. Az egyetemet végzett nők gyerekei jobban teljesítenek az iskolában. Ezen nők nem csak később házasodnak, de körükben a válási arány is alacsonyabb, mint a kevésbé iskolázottak esetében.

Az adatokból jól látszik, hogy kevesebb a házasság ma, mint évtizedekkel ezelőtt. A nők 15, a férfiak 20 százaléka még sosem házasodott. 1970-ben ez az arány még csupán 7 és 9 százalék volt. De a cikk írója szerint ez nem jelenti a házasság és gyerekvállalás végét. Mivel ma már egyre kevésbé érzik kötelezőnek, az emberek önkéntesen választanak párt maguknak. Ez pedig jó hír, mert stabilabb, kiegyensúlyozottabb családokat teremt nőknek, férfiaknak és gyerekeknek egyaránt.