Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pakisztánban küzdenek a kényszerű gyermekházasságok ellen

Az UNICEF új típusú szolgáltatásokkal, felvilágosító programmal igyekszik megvédeni a fiatal lányokat Pakisztánban attól, hogy gyerekként hozzáadják őket ismeretlen férfiakhoz.

A szinte példátlanul súlyos árvizek nyomán kitelepített, és tartósan fedél nélkül maradt több tízezer pakisztáni család körben egyre nagyobb veszélynek vannak kitéve a nők és a gyermekek. A rossz közbiztonság és járványveszély mellett a lánygyermekek kényszerű korai férjhez adása egész életutakat tehet és tesz tönkre.

Az UNICEF, az ENSZ gyermekekkel foglalkozó ügynöksége ezért új típusú segítségnyújtó állomásokat hozott létre, az árvíztől leginkább sújtott Sindh tartomány 258 pontján. A sátrakból álló központokat menekülttáborok közelében, illetve a visszaköltözésre alkalmasnak ítélt falvak határában húzták fel.

Az idei nyár végén a szokatlanul intenzív monszun-esőzések miatt csaknem ötmillió ember vált földönfutóvá – mintegy felük gyerek még. A katasztrófa egész településeket mosott el, szétzilálva családokat és közösségeket. A felfordulás különösen kiszolgáltatottá tette a nőket és a gyerekeket. Sok család kényszerházasságot köttet lánygyermekükkel, hogy így is könnyebbé tegye a többi családtag élelmezésének biztosítását. A gyerekházasság nem megy ritkaságszámba Pakisztánban, átlagosan minden negyedik lány 18 éves kora előtt házasodik. De az árvíz sújtotta területeken rohamosan terjed az egyre korábbra hozott frigy.

Az ENSZ segítségnyújtó pontjain alapos felvilágosító előadásokon igyekeznek felhívni a családok figyelmét a korai házasság okozta veszélyekre, a gyermekágyi halálozások, a lány-anya és gyermeke alultápláltsága, a családon belüli erőszak, a nemi úton terjedő betegségek kockázatára és a gyerekházasság okozta pszichés trauma következményeire.

A közösségi foglalkozásokon az asszonyok beszámolnak saját – sokszor szörnyű – élményeikről. Mubarak Ghambir falu lakója, a tizenhét éves Szalma Altaf Husszein elmesélte, hogy igen fiatalon házasodott, és fogalma sem volt arról, mivel jár ez. Játszani szeretett volna és iskolába járni, ám hamar szembesült vele, hogy feleségként erre semmi esélye. Most azt mondja, saját lányainak meg szeretné adni a lehetőséget, hogy képezzék magukat.

Shahida Abdul Aziz, az ENSZ kezdeményezésének koordinátora elmondta, hogy csak ebben az egy faluban 140 nő számára tartottak felvilágosító előadásokat. A legfontosabb problémának azt tartja, hogy e házasságok esetében az ara maga is gyermek még – ha teherbe esik, ő és gyermeke is alultáplált lesz, a terhesség a legtöbbször súlyos komplikációkkal jár. A megszülető gyermek is igen gyakran szenved maradandó egészségkárosodást. – Hogy várhatjuk el egy olyan lánytól, aki legszívesebben még maga is babákkal játszana, hogy szüljön és gyereket neveljen? – tette fel a kérdést a koordinátor.

(Via: UNICEF Fotó: Huffington Post/Getty Images)

0 Tovább

Az arab forradalmak hatása a nők helyzetére

Vajon a tunéziai és egyiptomi forradalmak hogyan befolyásolják a nők helyzetét hosszabb távon, az arab világban? Ezt feszegeti a Stanford egyik kutatója.

Forradalmak rázták meg a Közel-Keletet, destabilizálva évtizedes politikai berendezkedéseket. A felkelések retorikája alapvető változásokat, újításokat ígér, de valójában még nem látszik, hogyan érinti mindez a nemek helyzetét a térségben. A legpozitívabb várakozások szerint az új demokráciáknak a nők is egyenjogú, résztvevő tagjai lesznek. Mások szerint a szigorú vallási fundamentalizmus fog megerősödni az érintett országokban a világi diktatúra összeomlása után.

A női jogok kérdése az iszlám világban korántsem olyan egyszerű kérdés, mint a nyugati szemlélő számára elsőre tűnhet. Sokan zavarba esnek, amikor azt tapasztalják, hogy a muzulmán nők a szigorúbb vallási előírások általánossá tételéért - például a fejkendő viseléséért - tüntetnek.

Lisa Blaydes, a Stanford Egyetem Clayman gender-intézetének tanársegédje a Közel-Kelet szakértője, és évek óta foglalkozik a kérdéssel: az érintett nők miért harcolnak időnként egy olyan berendezkedésért, amiben a férfiakénál kevesebb jog illeti meg őket. Abból kiindulva, hogy a szegényebb államokban nagyobb a hagyományos értékeket támogató nők aránya, arra következtetett, hogy a munkalehetőség, a gazdasági érvényesülés valószínűsége az egyik döntő tényező a nők választásainak hátterében.

0 Tovább

Kimúlt a hagyományos házasság?

A Guardianben megjelent publicisztika szerint igen, és ennek örülhetünk.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek