David Cameron brit miniszterelnök javaslatával a brit uralkodói öröklés rendjét tenné gazságosabbá: ezentúl a lány leszármazottaknak ugyanolyan esélyük lehet trónra kerülni, mint a fiú örökösöknek.

A javaslat illeszkedik Cameron miniszterelnök többi nő-barát kezdeményezéséhez – kültéri erotikus reklámok tiltása, női felsővezetők előretörésének segítése –, amelyek lassan egységes csomagot kezdenek alkotni. A most bejelentett terv a királyi családra is kiterjesztené a nemek esélyegyenlőségét.

A terv értelmében cambridge-i herceg és hercegné (jelenleg William herceg és felesége, Catherine) elsőszülött lánya léphetne majd trónra, megelőzve esetleg születő fiatalabb fiútestvéreit. Az évszázadok óta fennálló öröklési rend megváltoztatását már korábbi kabinetek is felvetették, ám az ügy összetettsége miatt a próbálkozások rendre sikertelenek maradtak. Nagy-Britannia ugyanis nem változtathatja meg a szabályokat egyoldalúan: 15 további „királyi birtok” beleegyezése is kell, tehát olyan országok és területek jóváhagyása, amelyekben II. Erzsébet uralkodik.

Így aztán Cameron levelet írt az érintett kormányoknak világszerte, Kanadától és Ausztráliától a Salamon Szigeteken át Tuvaluig, amiben ismerteti elképzeléseit. Mint fogalmazott, ma már „anomáliának” tekinthető, hogy a nemek egyenlőségének korában az uralkodói ház működésében, az öröklés során a fiúk élveznek előnyt. Mint az Economist cikke megjegyzi, érthető a sietség: jó lenne, ha még azelőtt eldőlne az öröklési rend, mielőtt a trónörökös és felesége bejelentenék, hogy gyermeket várnak.

A változtatás kiterjedne ezen kívül annak a szabálynak az eltörlésére is, miszerint elveszítené trónképességét az, aki római katolikus vallású személlyel házasodik. Megszűnne az a szabály is, miszerint a XVIII. században élt II. György király leszármazottai csak külön engedéllyel köthetnek házasságot.

(Via: Economist)