A nők helyzetének és jogainak kérdése választóvonalhoz érkezett több arab országban is a térségen végigsöprő jázminos forradalmak után – hangzott el az Egyesült Államok Szenátusában tartott meghallgatáson.

– Nem tesznek szívességet a nőknek azzal, ha biztosítják a jogaikat, ez nem jólelkűség kérdése – jelentette ki Melanne Verveer, az Egyesült Államok globális női ügyekkel foglalkozó utazó nagykövete. – Egy társadalom sem képes úgy fejlődni, hogy az emberek felérő lemond – tette hozzá.

A diplomata kifejtette, hogy a forradalmi változás után Tunézia ígéretesnek tűnik: erős középosztálya és az alkotmányba foglalt női jogok nagy hagyománya egyaránt szép reményekre jogosít fel. Az ország első szabad választásán a törvényhozási helyek közel negyedét női képviselők szerezték meg. Verveer szerint nagyon izgalmas lesz látni, hogy merre indul tovább az ország, ilyen adottságok mellett.

Egyiptomban ugyanakkor sokkal aggasztóbb szituáció alakult ki mára. A közelmúltban lemondott átmeneti kormányban csupán egyetlen női tisztségviselő volt, a politikai folyamatok alapjául szóló hivatalos deklaráció megfogalmazói között pedig csak férfiakat találni. Az országot vezető Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa egyetlen női kormányzót sem nevezett ki. Verveer rámutatott, hogy egyes konzervatív erők a nők jogainak megkurtítására törekszenek, az új, szabadabb berendezkedés lehetőségeivel élve.

Jim DeMint szenátor (Dél-Karolina, Republikánus Párt) a vallási kisebbségek szabad hitéleti tevékenységét félti, derült ki az eseményen. Elmondása szerint ha a nők szabad vallásgyakorlása akadályokba ütközik, és gyilkossággal fenyegetik őket akkor nem beszélhetünk emberi jogokról. Líbiára utalva, megemlítette, hogy az ország Átmeneti Nemzeti Tanácsa az iszlám jogrend bevezetését szorgalmazta a közelmúltban. Erre reagálva, Verveer megjegyezte, hogy az Átmeneti Nemzeti Tanács kizárta az iszlám teokrácia építését. Azonban az éberséget az utazó nagykövet is kulcsfontosságúnak tartja a szabadságukat nemrégiben visszanyert arab államok kapcsán.

(Via CNN)