Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Most egy angol cégvezető kényszerült magyarázkodásra

A Glencore árutőzsdei kereskedőcég elnöke szerint a nők jobban szeretik a gyereknevelést, mint az igazgatótanácsi tagságot. A brit gazdasági miniszter "hihetetlenül primitívnek" minősítette a nyilatkozatot.

Simon Murray, a cég első embere a Sunday Telegraph újságírójának nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy "a nők teherbe esnek, azután eltűnnek kilenc hónapra". A világ legnagyobb nyersanyag-kereskedőcégének vezetője ezzel indokolta, miért tartja kockázatosnak női kereskedők, brókerek alkalmazását. Vince Cable gazdasági miniszter (Liberális Demokrata Párt) azonnal, és éles hangon ítélte el a nyilatkozatot. A politikus szerint Murray szavai "hihetetlenül primitívek", és önmagukban is alapot adhatnának a pozitív diszkriminációs gyakorlat meghonosításához, amivel növelnék a nők arányát a cégek igazgatótanácsaiban, vezető testületeiben.

0 Tovább

Női DJ-k a berlini éjszakában

Az már nem számít újdonságnak, ha egy nő áll a keverőpult mögé, de a berlini techno-szcéna hölgy képviselői arra panaszkodnak, hogy keményebben meg kell dolgozniuk a sikerért, mint férfi kollégáiknak - jelenti a The Local angol nyelvű német hírportál.

Berlin a techno (egyik) fellegvára Európában. Paul van Dyk DJ-sztár szerint még a város két felének valódi összeforrásában is szerepet játszott a zenei irányzat az 1990-es évek során. Bár a női producerek és lemezlovasok évek óta jelen vannak az élmezőnyben - Suzi Wong vagy Electric Indigo rendszeres headliner, azaz kiemelt fellépő - a techno DJ-k világa még ma is "férfi klubnak" számít. A fellépőkről, előadókról kialakult, sztereotip kép szerint e DJ-k borostás, szemüveges, kicsit különc fiatal férfiak. Így nem is meglepő, hogy egy nő, lány nehezebben veteti észre magát ugyanezen a területen.

0 Tovább

Női tiszteket avat a szerb hadsereg

Idén végez a belgrádi katonai akadémián az első olyan évfolyam, amelyben nők is leteszik a tiszti esküt. Folyamatosan emelkedik a katonai és hadi orvosi pályákra jelentkező nők száma - írja a Balkan Insight.

Tanja Miscevic, a szerb védelmi minisztérium tisztviselője szerint a nemek egyenjogúsága, ami immár a védelmi szektort is elérte Szerbiában, az egyik előfeltétele annak, hogy az ország részt vehessen nemzetközi békefenntartó és béketeremtő műveletekben.

Elismerte, hogy a katonanők kérdése mindig is "összetett" problémának számított, az országban uralkodó hagyományos nemi szerepfelfogás miatt. A Balkánon hagyományosan a férfiak katonáskodtak, míg a nők feladata volt a háztartás és a gyerekek menedzselése.

0 Tovább

Isten, haza, család – előadás és beszélgetés a Corvinuson

A budapesti Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Kollégiumának szervezésében április 5-én Nagy Bea és Dósa Mariann gender-szakértők tartottak előadást a hazai családpolitika az elmúlt időszak új, vagy újnak ható folyamatairól.

0 Tovább

Áttörés vagy látszatmegoldás az önkéntes női kvóta Németországban?

Mint arról mi is írtunk, megszületett a megállapodás a német kormány és a 30 legnagyobb tőzsdei nagyvállalat között: kötelező női kvótát nem vezettek be, de a cégek ígéretet tettek a nők arányának növelésére a felső vezetésben. Azonban nem mindenki elégedett - a Spiegel sajtószemléje összegyűjtötte a jellemző reakciókat.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek