Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mérhetővé tenni a média nemi előítéleteit

Ez a kihívás foglalkoztatta azt a tizenhét szakértőt, akik az UNESCO és a Nemzetközi Újságíró Szövetség párizsi tanácskozásán vettek részt.

A média és a genderpolitika nemzeti, regionális és nemzetközi szervezeteitől érkezett szakértők a gender-szenzitív médiaindikátorok (Gender-Sensitive Indicators for Media - GSIM) rendszerének előzetes tervezetét vették górcső alá, amelynek kidolgozásáról az UNESCO még 2010. március 8-án döntött. Ezzel párhuzamosan nekiláttak a világon már működő "jó gyakorlatok" összegyűjtéséhez. Az előítéletektől a lehető leginkább mentes nőábrázolásokat biztosító megoldásokat, rendszereket igyekeztek összeszedni.

A GSIM mérőszámai nem csupán a műsorokban megjelenő nőképek értékelését tudják objektívebbé tenni. A tervek szerint vizsgálat tárgya lesz az is, hogy milyen az egyes média-cégek és szervezetek vezető testületeiben, döntéshozó pozícióiban a nők részvételi aránya. A végcél természetesen nem más, mint hogy a média világa is partner legyen a nők helyzetbe hozásában, a Pekingi deklaráció céljainak elősegítésében.

0 Tovább

Biztonságban mehetnek vízért a nők Darfurban

Nem csupán nyolc szudáni falu vízellátását oldotta meg az ENSZ békefenntartóinak sikeres projektje, de a vízhordás közben a nőket fenyegető zaklatás és erőszak elleni is hatékony megoldást jelent.

- Évek óta rettegtünk, amikor vízért vagy tűzifáért kellett indulnunk. Nem lehetett mindig csoportosan menni, így sokszor férfiak vagy az UNAMID (az ENSZ békefenntartó alakulata) katonái kísértek el az úton - mondta el a Kuma Garadayta faluban élő egyik asszony. A település Észak-Darfurban, Szudán polgárháborús állapotoktól sújtott övezetében fekszik. A nyolc érintett faluba összesen háromezer elüldözött lakos tért vissza a közelmúltban.

A helyben élők között harmincezer, földön gurítható, hozzáerősített rudakkal terelgethető víztartályt osztottak szét. Ezek mindegyike 75 literes űrtartalmú, így négy hagyományos kanna térfogatának felel meg. A nyolc falu különösen ki van téve a nyári aszály idején megszokott vízhiánynak, így jelentős előrelépést hozhat a hétköznapokban az új megoldás.

0 Tovább

Egymillió nőt képezne számítógép-használatra az ENSZ-ügynökség

Az ENSZ Távközlési Ügynöksége (ITU) példaértékű együttműködésről állapodott meg egy Fülöp-szigeteki civilszervezettel. A cél: egymillió nőt megtanítani a számítógép kezelésére és az internet-használatra.

0 Tovább

Az első komplex női szolgáltatóház El Salvadorban

Michelle Bachelet, a UN Women elnöke, korábbi chilei elnök adta át El Salvadorban a latin-amerikai térség első, a rászoruló nőket széleskörű szolgáltatásokkal segítő központját.

0 Tovább

Nők a változás élén Libériában

Két elszánt és dinamikus női vezető vállvetve harcol a nők esélyegyenlőségéért Monroviában, Libéria fővárosában - jelentette a CNN. Közös bennük, hogy jelentős kulturális akadályokat kellett már eddig is leküzdeniük, mindketten börtönbe kerültek nézeteik miatt, és, hogy ennek ellenére sem adták fel a harcot.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek