Josef Ackermann, a Deutsche Bank (DB) 63 éves svájci állampolgárságú vezetője szerint, ha több nőt neveznének ki a cégek igazgatótanácsába, akkor a testületek „csinosabbak és színesebbek” lennének.

A német gazdasági életben bevezetendő női kvótáról indult vita talán eddigi legérdekesebb fordulata a  DB vezérigazgatójának kínos megjegyzése volt, amiért egyik percről a másikra támadások kereszttüzében találta magát.

A kijelentés egy sajtótájékoztatón hangzott el, aminek témája a jelenleg is zajló társadalmi vita. Ackermann egyébként elvben támogatja, hogy több nő töltsön be vezető pozíciót, de ellenzi a kvóta bevezetését, ami kétségtelenül átalakítaná a DB felső vezetésének összetételét. jelenleg ugyanis egyetlen nő sincs a bank-óriás igazgatótanácsában. Míg a DB alkalmazottainak 44 százaléka nő, a szenior menedzserek között arányuk csupán 16 százalékos.

A kijelentést hiába próbálta megvédeni a cég szóvivője, arra hivatkozva, hogy az igazgató szavait kiragadták a kontextusból, és hogy Ackermann „régivágású úriember”. A szellemet nem lehetett visszaparancsolni a palackba, és Németország-szerte sokan felemelték hangjukat a nyilatkozat nyomán.

Ilse Aigner, a CDU agrárminisztere szerint, aki szereti a csinos és színes dolgokat, sétálgasson virágos réten, vagy menjen múzeumba. Silvana Koch-Mehrin EP-képviselő azt tanácsolta Ackermannak, hogy tegyen élénk színű képeket irodája falára, ha ilyen élményekre vágyik. Katja Hofem-Best, a ProSiebenSat1 tévétársaság egyik női csatornájának vezetője leszögezte: a nők nem csak színesebbé és csinosabbá tennék az igazgatótanácsokat – pozitív mellékhatásként –, de a hatékonyságot is növelnék.

A legmesszebb azonban talán Julia Klöckner, a kormányzó kereszténydemokraták meghatározó személyisége ment, amikor kijelentette, ha Ackermann ennyire támogatja a nők szakmai előmenetelét, akkor talán már nincs is messze, hogy a DB vezetője is nőiesebb legyen.

(Guardian cikke alapján; fotó: deutsche-bank.de)