„Legyenek kreatívak, vagy mi leszünk azok” – ösztönözte a nemi esélyegyenlőség érvényesítésére a cégeket a kancellár.

Ajánlásértékű dokumentumot fogadtak el a német kormány és az ország nagyvállalatainak képviselői a közelmúltban, írja a Spiegel nemzetközi változata. A nyilatkozat aláírói a családbarát munkahelyek kialakítását tűzték ki célul, kijelentve, hogy ideje túllépni a törvényi kötelezettségeket, és proaktívan tenni az anya és apa-szerep, illetve a karrier összeegyeztetéséért.

Az anyák tervezett erőteljesebb bevonása a munkaerő-piacra élénk vitákat szült az elmúlt hónapokban. Mint arról mi is beszámoltunk, Josef Ackermann Deutsche Bank-elnök támadások kereszttüzében találta magát egy rosszul sikerült kijelentése után, de más fórumokon is élénk diskurzus indult arról, mit lehetne tenni a vezető testületekben található nők arányának emeléséért. A német nagyvállalatok igazgatótanácsaiban csak minden ötvenedik tag nő.

Ursula Leyen munkaügyi miniszter kötelező női kvótát szorgalmazott, Franciaország, Spanyolország és Norvégia példája nyomán. Angela Merkel kancellár azonban inkább önkéntes vállalásokra szeretné rábírni a cégek vezetőit. A charta aláírása kapcsán Christina Schröder családügyi miniszter úgy fogalmazott, ideje leszámolni azzal a tévhittel, hogy az a legproduktívabb alkalmazott, aki a legtöbb időt tölti az irodában – lehet, hogy csak rosszabbul osztja be az idejét. A 33 éves miniszter azt kérte a cégektől, hogy csak nagyon indokolt esetben tartsanak megbeszéléseket, értekezleteket este 5 óra után, hogy a családosok hazaérhessenek gyermekeikhez.

Németországnak elemi érdeke, hogy munkavállalóit elégedetten tartsa, és foglalkoztatottságuk magas szinten maradjon, hiszen az országnak 2020-ig mintegy kétmillió képzett munkavállalóra lesz szüksége. Merkel szerint a foglalkoztatási kérdések csak a rugalmas munkaidővel lesznek kezelhetőek.

A nyilatkozatot vegyes reakciók fogadták. Voltak, akik a szándék pozitívumait emelték ki, míg mások az elfogadott megállapodás gyengeségére, kötelező erejének hiányára panaszkodtak. A legtöbb szerkesztőségi véleménycikk azonban egyetértett: lassan ideje lezárni a vitát, és cselekvésre váltani a szavakat.