Mint arról már mi is írtunk, sokat vizsgált terület, hogyan torzítja a nőkről alkotott képünket, hogy a filmekben és a médiában rendszerint férfiak a domináns, döntéshozó szereplők, főhősök. Most arra is fény derült, hogy a másik véglet, a „szupernő-karakterek” is károsak lehetnek.

Laramie Taylor és Tiffany Setters, a University of California kutatói a Sex Roles című folyóiratban publikálták legutóbbi kutatásaik eredményét. Ezek értelmében a nézők fejében jelentős változást okoz a női szerepek megítélésében, ha a filmvásznon vagy a tévéképernyőn vonzó és agresszív női vezetők karaktereit látják.

122 egyetemistával végzett kísérletükben népszerű hollywoodi filmekből összevágott videót nézettek meg. A kisfilmek központi női karaktere az egyes csoportokban más volt. Voltak, akik általánosságban „vonzó” nőt láttak, mások átlagosnak elkönyvelt megjelenésű szereplőt. Ugyanígy, az egyik csoport által megtekintett részletben e karakter agresszívan, dominánsan viselkedett, míg a másik filmben nem.

A videók megtekintése után a résztvevőkkel teszteket töltettek ki. Ezek értékelésekor meglepő eredményekre derült fény. Akik az erőszakos és vonzó karaktert látták, jóval hajlamosabbak voltak hagyományosan férfias értékeket azonosítani „a nőkkel”. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy a „szupernők” hatására a férfi és női nézők egyaránt elvárják, hogy a nők a „nőies” és „férfias” tulajdonságoknak, értékeknek is birtokában legyenek. A kutatók azt is megállapították, hogy a női nézőknek nagyobb elvárásaik voltak saját nemükkel szemben, mint a férfiaknak. A vonzó és agresszív nőkarakterek látványa pedig felerősítette ezeket a nehezen teljesíthető elvárásokat a nézőkben.

 

- Ha vonzó és harcias női szerepeket mutatunk a nézőknek, akkor erősödik az elvárás, hogy a nők feleljenek meg egymással összeegyeztethetetlen kritériumoknak. Például, azt várják tőlük, hogy egyszerre legyenek dominánsak és önállóak, illetve gondoskodóak és szociálisan nyitottak – fogalmaztak a kutatók jelentésükben. – Ezek a megemelkedett elvárások nem csak a férfinézőknél, de a nőknél is megfigyelhetőek voltak – összegezték a tapasztalatokat.

(via Science Daily)