2008 nagy angol felfedezettje, Adele azt példázhatja, hogy nem csak unalmas cicababáknak érdemes pozicionálni a női előadókat a promóció során - kiadója szerint pedig „radikális” jelenség, hogy az előadó visszafogott imázzsal is a csúcsra ért.

Richard Russell, az XL Recordings lemezkiadó alapítója éles hangú bírálatot fogalmazott meg napjaink női előadóról. Szerinte a túlságosan a szexualitásra, képi megjelenésre összpontosító imázs eredménye, hogy egymást érik az unalmas, szinte megkülönbözhethetetlen tucatprodukciók. Adele esetében az egész jelenség a zenéről, és csak a zenéről szól, véli Russell. Szerinte az énekesnő második korongja, amely az elmúlt 17 hétből 15-öt a slágerlisták első helyén töltött, „radikális, és szinte már politikus lemez”.

A kirohanás reakció Rihanna S&M című számára (amelynek címe és klipje is nyíltan a szado-mazochisztikus szexualitásra utal) amelyet sokat bíráltak, a túl sok kikötözéses jelenetet felvonultató videóklipje miatt. A brit médiafelügyelet több ezer panaszt kapott a számot látó tévénézőktől. Russell azt is elmesélte, hogy megdöbbentette, amikor az MTV-n a közelmúltban végignézte a tíz leghallgatottabb, énekesnők által énekelt számot. A videoklipek ugyanis elmondása szerint mind a pornófilmek képi világát idézték.

A kiadó szerint nem csak a fiatal lányok látnak egy másik mintát most, hogy Adele áll a listák élén, de remélhetőleg a zenei produkciók hátterében álló üzletemberek is. Russell visszautasítja, hogy énekesnője túlságosan kommersz zenét játszana. – Ezen a szinten ez már radikálisnak számít – állítja, épp úgy, mint a Prodigy zenéje, akikkel a kilencvenes években dolgozott együtt.

– Adele a zenéről szól és a tehetségről, azokról a dolgokról, amikről szólnia kell egy produkciónak. Kicsit összezavarodtak a dolgok manapság, és ennek eredménye, hogy a szemetet reklámozzák, kevés valódi tartalommal – fogalmazott.  Egy olyan női előadó sikere, aki nem felel meg a megjelenéssel kapcsolatos aktuális elvárásoknak, és akinek nincs előtérbe tolva a szexualitása, „hihetetlen” dolog Russell szerint.

Az énekesnő egyébként nyíltan fogalmazott a Q magazinnak adott interjújában imázsáról. Szerinte zenéjéhez egyszerűen nem illene a túl szexi megjelenés. – Nem tudom elképzelni, hogy pisztolyok lógjanak az oldalamon vagy tejszínhab folyjon a melleimből. Ha olyan testem lenne is, mint Rihannának, akkor is ezt a zenét csinálnám, viszont a kettő nem illene össze – magyarázta az olvasóknak a fiatal sztár.

Adele sikertörténete dióhéjban:

Az 1988-ban, London Tottenham negyedében született Adele Laurie Blue Adkins a BRIT School for Performing Arts & Technologyn  végzett 2006-ban. A soul-énekesnőnek elkönyvelt művész egy három számos demóval hívta fel magával az XL Recordings figyelmét, amelyet a MySpace közösségi oldalon osztott meg.

Első lemeze 19 címmel 2008-ban jelent meg, igen kedvező kritikák mellett a listák első helyén nyitott, és négyszeres platinalemez lett. Idén januárban a boltokba került második albuma, amely a 21 nevet viseli, szintén eladási rekordokat döntött – Angliában és a tengerentúlon egyaránt. Tizenhét európai országban vezette a slágerlistákat.

(Via: Guardian)