A Warwick Egyetem kutatóinak első ízben sikerült tudományos alapossággal bizonyítaniuk a régi sztereotípiát: a férfiak egyértelmű, a nők árnyaltabb kategóriák mentén gondolkodnak.

A „Nemi különbségek a szemantikai kategorizálásban” című tudományos dolgozat az Archives of Sexual Behaviour nevű folyóiratban jelenik meg hamarosan. Szerzői, Vickie Pasterski, Karolina Zwierzynska, és Zachary Estes a University of Warwick pszichológus kutatói.

Kísérletük 113 résztvevőjének 50 tárgyat kellett osztályoznia, amelyek többé-kevésbé beillettek egyes kategóriákba. A kategorizálás szándékosan vitatható volt, mint például: gyümölcs-e a paradicsom, vagy szerszámnak minősíthető-e a festék. A férfi résztvevők hajlamosabbak voltak egyértelműen állást foglalni valamelyik eshetőség mellett, míg a nők kifinomultabb válaszokat adtak, és 23 százalékkal többször adták az egyes feladványra a „részben” választ.

Bár rég óta népszerű a vélekedés, hogy a két nem tagjai máshogy oldják meg a kategóriába sorolást igénylő döntéseket, a kutatók szerint ez az első eset, hogy tudományos kísérlettel sikerült igazolni az eltérés létét. Dr. Zachary Estes, a kutatás egyik vezetője szerint az, hogy a különbségre fény derült, még nem jelenti azt, hogy egyik vagy másik megközelítés, gondolkodásmód jobb lenne a másiknál.

(Via ScienceDaily)