260 „nőgyilkosság” borzolta a kedélyeket 2010 folyamán Argentínában. Azokat a bűncselekményeket illetik e névvel, amiben az áldozat neme meghatározó szerepet játszik az emberölésben.

 

Az eseteket 2008 óta jegyzi fel, és tartja nyilván egy helyi civil szervezet, a La Casa del Encuentro (LCE). A tavalyi esetszám 12,5 százalékos éves emelkedésnek felel meg, az elkövetők kétharmada az áldozat társa vagy ex-partnere. Az áldozatokat többnyire megkéselik, megfojtják, halálra ütlegelik – vagy legújabban: felgyújtják.

Fabiana Tuñez, a LCE vezetője szerint valóságos járványként terjed a nők felgyújtása az országban, amióta 2010 februárjában egy híres zenész alkohollal lelocsolta és lángra lobbantotta feleségét, Wanda Taddeit. A családon belüli erőszak áldozatainak létesített telefonos szolgálatokhoz egyre több kétségbeesett beszámoló érkezik arról, hogy férfiak felgyújtással fenyegetik meg barátnőjüket, élettársukat. Egyre gyakrabban hangzik el: „úgy jársz, mint Wanda!”

Tuñez szerint hiába fogadtak el szigorú törvényt 2009-ben a nők elleni erőszak visszaszorítása céljából, mivel nem jut elég forrás a végrehajtás biztosítására. Véleménye szerint a kormányzat és az igazságszolgáltatás részéről világosabb állásfoglalásra lenne szükség, hogy a szexista erőszakkal kapcsolatos társadalmi attitűdök megváltozzanak.

A Legfelsőbb Bíróság elismerte a probléma jelentőségét, amikor tavalyi beszámolójában közzétette, hogy a gyilkosságban elhunyt nők 40 százaléka családon belüli erőszak áldozata lett. Azonban a „nép ügyvédjének hivatala” szintén 2010-es jelentése szerint a bírósági döntések is hátrányos nemi megkülönböztetést tükröznek, és sokszor lehetővé teszik az erőszak elkövetőinek, hogy megússzák tettük következményeit.

Az Amnesty International (AI) helyi vezetése is a jogi helyzet bizonytalanságát emelte ki. A törvény bonyolult, és erős együttműködést követel az államigazgatás szervei és a bíróságok között, ráadásul nem is lépett még minden rendelkezése hatályba. – Ez a jogszabály még nem realizálódott, és egyáltalán nem nyert bizonyosságot, hogy eredményes lesz az életük folyamán a nők legalább egyharmadát érintő erőszakos cselekedetek megakadályozásában – nyilatkozta Gabriela Boada, az argentín AI vezetője. Ennek ellenére méltatta a törvényt, ami a fizikai bántalmazás mellett a megfélemlítésre és a gazdasági hátrányok okozására is vonatkozik. Azonban aláhúzta, hogy nagy szakadék tátong a paragrafusok és megvalósulásuk között.

Fabiana Tuñez szerint az érdemi előrelépéshez folyamatos és széleskörű segítséget kellene biztosítani az áldozatoknak, és önálló büntetőjogi kategóriaként kellene definiálni a nők sérelmére elkövetett erőszakos cselekményeket a chilei, spanyol, Costa Rica-i és guatemalai példát követve. Emellett a folyamatos, kellően finanszírozott szemléletformálás is elengedhetetlen a jogvédő szerint.

(IPS News cikke alapján)