A zaklatási ügy – egyelőre bizonytalan végkimenetelétől függetlenül – óriási hullámokat vetett Franciaországban. Az ország közvéleménye az elmúlt egy hónapban intenzív önvizsgálatba kezdett: hogy is áll a nők helyzete?

Bár a vádak inogni látszanak, Dominique Strauss-Kahn zaklatási ügyében, az eset sokak szerint visszafordíthatatlan folyamatokat indított el a francia közgondolkodásban. A legfrissebb kutatások szerint az ország közvéleménye megosztott, a tekintetben, visszatérhet-e a világbank lemondott igazgatója a közéletbe: csupán 49 százalék látná őt szívesen fontos szerepkörben a jövőben. Azonban elemzők szerint, ha vissza is tér a reflektorfénybe, már egy megváltozott ország  várná.

Májusi letartóztatásának híre nyomán megkerülhetetlen témává vált Franciaországban a nők elleni előítéletek problémája, a zaklatásukat és háttérbe szorításukat övező szemforgató és álságos attitűd – írja a Guardian.

Caroline de Haas, az Osez le Feminisme csoport vezetője szerint nem is annyira maga a letartóztatás híre váltott ki éles indulatokat, mintsem az a hangnem, ahogy az ország politikai elitje reagált rá. Az érdekvédő szerint a francia elit nyilatkozatai megpróbálták elbagatellizálni az esetet, és közvetve lekicsinylően szóltak a nőkről és az őket érő zaklatás különböző formáiról. – A DSK eset megmutatta, hogy a nőknek elegük van a francia társadalom egyenlőtlenségéből és macho szemléletéből – mondta de Haas. Arra is figyelmeztetett, hogy a feltámadt harag szerinte nem fog egyhamar lecsillapodni.

Az elmúlt napokban 40 feminista szervezet mintegy 600 küldöttjének részvételével tartották meg az utóbbi évtized legnagyobb, női jogegyenlőségnek szentelt konferenciáját. A résztvevők közül többen úgy ítélték, a DSK-ügy komoly lökést adott a feminista mozgalomnak. Az érzékenység fokozódását az is jelzi, hogy a botrány után megsokszorozódott a nemi erőszak bejelentésére szolgáló tanácsadói telefonszámok forgalma. Mások annak a reményüknek adtak hangot, hogy a New York-i szobalány szavahihetőségének megkérdőjelezése nem fogja elbizonytalanítani azokat, akik nemi erőszak elszenvedését szeretnék bejelenteni a hatóságoknak.

Chantal Jouanno sportminiszter-asszony egy rádióbeszélgetésben elmondta, a francia politika annyira szexista, hogy nem mer szoknyában dolgozni menni (bár ez tizenkétszeres francia karatebajnokként mindenképp túlzásnak nevezhető részéről). Ez azonban megváltozni látszik. Például, Georges Tron korábbi miniszter mentelmi jogát a napokban megvonta a Nemzetgyűlés, így hamarosan bíróság elé állhat szexuális zaklatás gyanúja miatt. A vádak szerint a Sarkozy elnököt is adó UMP színeiben mandátumot szerző Tron a Párizstól délre fekvő Draveil város polgármestereként több nőt is zaklatott. Mint Bruno Dive közíró a Sud Ouest hasábjain megfogalmazta a kérdést: vajon előálltak volna-e sérelmeikkel ezek a nők, ha nincs előttük a DSK-ügy példája? És vajon menesztette volna-e Sarkozy elnök a minisztert a kormányából, vagy inkább megpróbálják eltussolni az ügyet, ha nincs eleve napirenden a téma?

Ha a tengeren túlon DSK-t fel is mentik, hazájában alighanem újabb vádakkal kell szembenéznie. Egy francia írónő, Tristane Banon azt állítja, a bankvezér korábban meg akarta erőszakolni.

(Via: Guardian)