Az ázsiai, iszlám szabályok szerint működő pénzügyi-gazdasági szférában látványosan emelkedik a női szakemberek aránya. A térség pénzügyi intézményei így jó példát mutathatnak a közel-keleti mohamedán országoknak is.

Mint arról a Bloomberg hírügynökség beszámolt, a maláj Sária Tanácsadó Testület (a nemzeti bankon belül működő, az iszlám szabályokkal összehangolt pénzügyi szolgáltatások kialakításáért és ellenőrzéséért felelős szerv) megválasztotta második női tagját tizenegy fős vezető testületébe. Indonéziában az ottani szakértői tanács 35 tagja között hat nőt találni. A maláj jegybank és az értékpapír-felügyelet élén egyaránt női vezető áll.

Aznan Hassan, a Kuala Lumpur-i egyetem tanára szerint áttörték a határvonalat, ami korábban a nőket a pénzügyi pályáktól visszatartotta – különösen Malajziában.  Ez pedig hatásos választ adhat a szektor egyre növekvő szakember-igényére. A nemzetközi Iszlám Pénzügyi Szolgáltatások Tanácsa (Islamic Financial Services Board) szerint az ezredforduló óta évente 20 százalékkal több pénzügyi szakemberre van szükség.

A Közel-keleten ugyanakkor továbbra sem bíztató a helyzet. Mint azt helyi szakértők is elismerik, a történelmi hagyományok és kulturális előítéletek miatt a nők érvényesülése előtt számtalan akadály tornyosul a pénzügyi ágazatban. Ahogy Noripah Kamso, a Kuala Lumpur-i székhelyű CIMB alapkezelő igazgatónője is panaszkodott: „nehéz vízumot szerezni Szaud-Arábiába, és ha már ott is vagyok, további akadályokba ütközöm. (…) Egyszer a rendőrség is üldözőbe vett, mert a rossz ajtón nyitottam be egy helyiségbe. Férfi kollégák nélkül utazni pedig egyszerűen lehetetlen.”

Az iszlám tanításaival összhangban álló – például a vallás előírásai értelmében tiltott kamat problémájának megkerülését lehetővé tevő – pénzügyi szolgáltatások dinamikusan növekednek világszerte. A szakember-hiány pedig gyakran érdekellentétekhez, összeférhetetlenséghez vezet, hiszen sokan egyszerre több cégnél, testületben is vezető pozíciót vállalnak. A malajziai szabályozás értelmében az ilyen álláshalmozás tiltott – ez is hozzájárul a nők előtt álló lehetőségek bővüléséhez. A nyitottabb ázsiai muszlim országok könnyen lépéselőnybe kerülhetnek a konzervatív közel-keleti államokhoz képest.