Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fogadkoznak a fejvadászok: felkutatják a jövő női vezetőit

Mint arról év elején már írtunk, az Egyesült Királyságban kötelező női kvóta helyett erős ajánlást fogalmazott meg a kormányzat a nagyvállalatok számára: 2015-ig emeljék egynegyedre a nők arányát az igazgatótanácsaikban. A londoni fejvadászcégek fantáziáját láthatóan megmozgatta a kezdeményezés.

A legnagyobb londoni vezető-közvetítők közül 20 vállalkozás etikai kódexet fogadott el az elmúlt hónapokban, összhangban a Lord Davies által készített kormányzati jelentés ajánlásaival. Ebben vállalják, hogy a 350 legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalat számára felkutatott 10 jelöltjükből legalább 3 nő lesz az elkövetkezőkben.

Julia Budd, a kódex egyik kidolgozója, a Zygos fejvadászcég partnere szerint érdemi előrelépést hozna, ha a City összes fejvadászcége csatlakozna a húszak megállapodásához. Meglátása szerint a munkaerőt kereső cégeket – ügyfeleiket – nem fogja megrázni a változás. A Zygos már az elmúlt években is mintegy 30 százalékban női jelentkezőket ajánlott az üres pozíciókra. A kódex értelmében a fejvadászok ezentúl kifejezetten támogatják, segítik azon női jelentkezőket, akik első alkalommal pályáznak felsővezetői pozícióra.

A brit kormány tavaly kérte fel Lord Daviest, hogy alapos helyzetértékelés után dolgozzon ki javaslatokat, hogyan lehetne a legnagyobb brit vállalatok vezetésében a nők jelenleg 12,5 százalékos arányát emelni. Több kutatás ugyanis azt igazolja, hogy versenyképesebbek azok a cégek, ahol kiegyensúlyozottabb az igazgatótanács összetétele. A sokak által várt, mások által félt kötelező kvóta helyett a jelentés végül csupán ajánlásként fogalmazta meg, hogy öt év alatt duplájára kell emelni a női vezetők arányát. Azonban a kormány fenntartja magának a jogot, hogy szigorítson a szabályokon, ha úgy ítéli, hogy a cégek nem tesznek eleget e cél érdekében.

(Via: Guardian)

3 Tovább

Női kvóta a következő ír választáson?

Az ír kormány olyan törvényt tervez elfogadni, ami értelmében a pártoknak kötelező volna jelöltjeik 30 százalékát a nők köréből kiállítani.

Phil Hogan környezetvédelmi, közösségi és önkormányzati ügyekért felelős miniszter bejelentése értelmében azok a pártok és politikai szervezetek, amelyek nem teljesítik ezt az elvárást, elesnének állami támogatásuk felétől. Emlékeztetett rá, hogy a jelölő szervezeteknek négy teljes évük van a felkészülésre, így az intézkedés nem okozhat gondot a következő törvényhozási választáson.

Az Ír Nemzeti Nőtanács (National Women's Council of Ireland) üdvözölte a lépést. Egyik vezetőjük, Orla O’Connor ígéretes kezdetnek értékelte a kormányzati szándékot. Hozzátette azonban, hogy ennél is magasabb, 50 százalékos arányt tartanak elfogadhatónak végcélként.

Dublin független parlamenti képviselőnője, Maureen O’Sullivan ugyanakkor kirakat-politizálással vádolja a kabinetet. Véleménye szerint ugyanis a nőknek már ma is minden lehetőségük megvan rá, hogy politikai pályán sikereket érjenek el.

(Via: RTÉ News)

0 Tovább

Női előretörés a brit cégeknél

A Davies-jelentés nyomán máris jelentősen nőtt a legnagyobb cégek igazgatótanácsaiban a nők aránya az Egyesült Királyságban.

Lord Davies a brit kormány felkérésére készített átfogó jelentést arról, hogy miképp lehetne elősegíteni a női felsővezetők, IT-tagok arányának javítását a szigetországban. Bár a végső változat nem tett javaslatot kötelező kvótarendszer felállítására, mégis kilátásba helyezte azt, ha a cégek nem lépnek önként e területen. 2015-re az igazgatótanácsi pozíciók negyedében szeretne női menedzsert látni a kormányzat.

Úgy tűnik, a nagyvállalatok megértették az üzenetet, mert május végére a száz legnagyobb tőzsdei cég vezető testületében jelentős előrelépés történt: az utóbbi hónapokban az új igazgatótanácsi kinevezések 23 százalékát nők kapták a korábbi 10 százalékos átlagos aránnyal szemben. Azon top-100-as cégek száma, ahol nincs női tagja a testületnek, 21-ről 17-re csökkent.

Egy rangos londoni fejvadászcég ügyvezetője szerint működik a „bársonykesztyűben vasököl” stratégiája, amit a kormány alkalmaz. – Látható, hogy a cégek reagáltak a Davies báró jelentésében megfogalmazott célszámokra. Sok nagyvállalati ügyfelünk kifejezetten női jelölteket keres igazgatótanácsi pozíciókra – nyilatkozta Andrew Roscoe, az Egon Zehnder International első embere. – A vállalatok pozitívan állnak a dologhoz, például egyik nagy ügyfelünk megkereste összes korábbi női alkalmazottját, akik sokszor a gyerekvállalás és nevelés miatt hagyták ott munkahelyüket, és igyekszik újra kapcsolatot teremteni velük.

A Pénzügyi Jelentéstevő Tanács (Financial Reporting Council), amely a tőzsdei cégek ellenőrzéséért felel, jelenleg is végzi azokat a konzultációkat az érintett cégekkel, amelyek eredményeképp a szabályzatba beépíthető a nemi kiegyensúlyozottság szempontja.

A növekedés jelenlegi üteme még nem elégséges. – Ezzel a tempóval mintegy 30 évre van szükség, hogy a vezetők 40 százaléka nő lehessen – mondja Andrew Roscoe. De a jelek bíztatóak, mert olyan elismert, tekintélyes üzletemberek is a nők arányának növelése mellett állnak, mint Sir Roger Carr, vagy Sir Win Bischoff, a 30% Club nevű szervezet alapítói.

(Via: The Independent)

0 Tovább

Áttörés vagy látszatmegoldás az önkéntes női kvóta Németországban?

Mint arról mi is írtunk, megszületett a megállapodás a német kormány és a 30 legnagyobb tőzsdei nagyvállalat között: kötelező női kvótát nem vezettek be, de a cégek ígéretet tettek a nők arányának növelésére a felső vezetésben. Azonban nem mindenki elégedett - a Spiegel sajtószemléje összegyűjtötte a jellemző reakciókat.

0 Tovább

Angela Merkel megfenyegette a nagyvállalatokat

"Legyenek kreatívak, vagy mi leszünk azok" - ösztönözte a nemi esélyegyenlőség érvényesítésére a cégeket a kancellár.

0 Tovább
«
12

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek