Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Biztonságban mehetnek vízért a nők Darfurban

Nem csupán nyolc szudáni falu vízellátását oldotta meg az ENSZ békefenntartóinak sikeres projektje, de a vízhordás közben a nőket fenyegető zaklatás és erőszak elleni is hatékony megoldást jelent.

- Évek óta rettegtünk, amikor vízért vagy tűzifáért kellett indulnunk. Nem lehetett mindig csoportosan menni, így sokszor férfiak vagy az UNAMID (az ENSZ békefenntartó alakulata) katonái kísértek el az úton - mondta el a Kuma Garadayta faluban élő egyik asszony. A település Észak-Darfurban, Szudán polgárháborús állapotoktól sújtott övezetében fekszik. A nyolc érintett faluba összesen háromezer elüldözött lakos tért vissza a közelmúltban.

A helyben élők között harmincezer, földön gurítható, hozzáerősített rudakkal terelgethető víztartályt osztottak szét. Ezek mindegyike 75 literes űrtartalmú, így négy hagyományos kanna térfogatának felel meg. A nyolc falu különösen ki van téve a nyári aszály idején megszokott vízhiánynak, így jelentős előrelépést hozhat a hétköznapokban az új megoldás.

0 Tovább

Líbiában és Jemenben is kritikussá vált a nők helyzete

A közelmúlt erőszakos eseményei, a közbiztonság teljes hiánya nyomán tovább romlott, és kezd kritikussá válni a nők helyzete a két arab országban. Líbia kapcsán az ENSZ Biztonsági Tanácsának is kijutott a bírálatból.

Szánában, a jemeni fővárosban az elhúzódó erőszakos zavargások különösen érzékenyen érintenek egy réteget, a képzetlen migráns nőket. Ők leggyakrabban ház körüli munkákra vagy takarításra szegődtek el, azonban munkaadóik vagy elhagyták az országot, vagy a biztonságosabb vidéki települések egyikére költöztek a forrongó fővárosból.

A Szomáliai Menekültek Tanácsa (Somali Refugee Committee) elnöke, Mohammed Abdi Ahman arról számolt be, hogy csak az ő irodájukban több mint ötven szomáliai nő jelentkezett be, akik munka, megélhetés és szállás nélkül maradtak Jemenben. Sokan közülük egyedül gyereket nevelő özvegyasszonyok. Hasonló problémákról számolt be a Jemenben dolgozó etiópoknak segítő Oromo Menekültügyi Bizottság (Oromo Refugee Committee) is. Mivel a vendégmunkás nők túlnyomó többsége illegálisan dolgozott, nem sok segítségre, vagy épp végkielégítésre számíthatnak, hiába dolgoztak éveken át.

0 Tovább

Nők a változás élén Libériában

Két elszánt és dinamikus női vezető vállvetve harcol a nők esélyegyenlőségéért Monroviában, Libéria fővárosában - jelentette a CNN. Közös bennük, hogy jelentős kulturális akadályokat kellett már eddig is leküzdeniük, mindketten börtönbe kerültek nézeteik miatt, és, hogy ennek ellenére sem adták fel a harcot.

0 Tovább

Egy kalandos női karrier Kenyában

Ahol az aszfalt utakat csak hírből ismerik, ahol a lányok megcsonkítása a norma, nem könnyű az érvényesülés nőként. Jennifer Masis azonban ellenszélben is sokat elért.

0 Tovább

Átadták az „Öröm városát” Kongóban

Február elején új rehabilitációs intézményt adott át az UNICEF és a V-Day civilszervezet a Kongói Demokratikus Köztársaságban a nemi erőszak áldozatául esett nők megsegítésére.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek