Az Egyesült Államokban fordulóponthoz ért az évek óta tartó trend: már több nőnek van felsőfokú végzettsége, mint férfinak. Minden ötödik egykeresős, gyermeket nevelő családban az apa marad otthon.

Az 1980-as évek eleje óta megfigyelhető trend a tengerentúlon, hogy a felsősoktatásba beiratkozók között többségben vannak a nők. Azonban ennek eredménye csak idén mutatkozik meg a teljes társadalomban: 2011-re az ország diplomásainak többsége a nők közül kerül ki – olvasható a legfrissebb népszámlálási adatok között.

A 25 évesnél idősebbek körében 10,6 millió nő rendelkezik Master vagy magasabb tudományos fokozattal, százezerrel több, mint ahány férfi. Eközben egyes szakterületeken, mint a gazdasági szakok vagy a természettudományok és mérnöki pályák, a nők még mindig nem érték utol a másik nemet.

A Bachelor fokozat megszerzésében 1996 óta vezetnek a nők. Jelenleg 20,1 millió amerikai nőnek van BA végzettsége, szemben a 18,7 millió férfival, akik ugyanezt elmondhatják magukról.

Az iskolázottsági helyzet változása természetesen érinti a munkaerő-piacot is: a nők előtt egyre több terület nyílik meg. Ezzel párhuzamosan a családon belüli szerepek is módosulnak. A népszámlálás szerint minden tizenötödik családban már az apa marad otthon a gyerekekkel.

Mark Perry a Michigan-Flint Egyetem közgazdászprofesszora és az American Enterprise Institute konzervatív think tank szakértője szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők többségbe kerülése azt jelenti, hogy a következő recesszió idején már jobban védve lesznek a gazdasági visszaesés hatásai ellen. Egyre inkább a férfiak dolga lesz a gyereknevelés – vélekedett.

A jelenleg tapasztalható gazdassági visszaesést több kutató – köztük Perry is – egyenesen „férficessziónak” tituláltak. A válság ugyanis elsősorban azokat az ágazatokat tépázta meg, amelyben a férfi munkaerő a meghatározó. Így például nagy vesztesnek számít a kevesebb iskolázottságot igénylő gépgyártás vagy az építőipar. A férfiak körében a munkanélküliség 9,3 százalékos, míg a nőknél ennél egy teljes százalékkal alacsonyabb.

Míg 1969-ben még a házaspárok felénél a feleség maradt otthon a gyerekekre vigyázni a szülés után, addig ma ez már csak a párok egynegyedénél figyelhető meg. Bár a népszámlálás módszertanát ma már többen elavultnak tartják, világos trendek olvashatóak ki az adatokból. Jól látszik, hogy ma az otthon maradó nők javarésze fiatal, iskolázatlan és spanyol ajkú, miközben az egyre iskolázottabb középosztálybeli nők mind kisebb hányada cseréli a hivatását a családi feladatokra.

Beth Latshaw, az Appalachian State University szociológus tanársegédje szerint már nem reális az a mód, ahogy az otthon maradó szülőket azonosítják a népszámláláskor. A hivatalos adatokban ugyanis csak akkor jelenik meg az apa gyermeknevelőként, ha a feleség a megelőző év egészében dolgozott, a férfi pedig teljes egészében távol maradt a munkaerőpiactól, a gyereknevelés kifejezett céljával. A kutató saját eredményei szerint valójában minden ötödik olyan családban, ahol az egyik szülő gyerekneveléssel foglalkozik, az apa marad otthon.

(Via: FoxNews)