A UN Women végrehajtó testületének első ülésén vázolta az idén útjára indult ENSZ szervezet távlati célkitűzéseit és száz napos cselekvési tervét Michelle Bachelet elnök.

Iránymutató beszédében elmondta, a nagy elvárásokat és ambíciókat a józan ész szempontjaival kell kiegyensúlyozni, hogy valódi és látható eredményeket érhessünk el. Alapelvként rögzítette, hogy miközben az ENSZ meglévő szervezeti struktúráján belül, és nem azzal versenyezve kell cselekedni, gondolkodni és tervezni formabontó, kötetlen módon célszerű. Csak így lehet kiaknázni az emberiség legnagyobb parlagon hagyott erőforrását: a női tehetséget.

A UN Women víziójában a nemek egyenjogúak, egyenrangúak és egyenlő esélyekkel bírnak. Ezeknek az elveknek vissza kell köszönniük a fejlesztéspolitikában, a béketeremtésben is. A szervezet fő feladata, hogy nemzetállami szinten is rendelkezésre álljanak a szükséges kapacitások a gender-szemléletű törvények és szakpolitikák életbe léptetéséhez, gyakorlatba ültetéséhez. A UN Women tapasztalata és technikai segítsége kérésre elérhető lesz  minden fejlett és fejlődő ország számára.

Ezek érdekében öt alapelv körül összpontosulnak a szervezet törekvései:

(1.) az igényekhez szabott segítség biztosítása a nemzeti partnerek részére, hogy a nemzetközi standardokat és ajánlásokat helyben megvalósíthassák; (2.) a kormányközi kezdeményezések támogatása, hogy erősödjön a globális normaalkotó és szakpolitika-formáló munka; (3.) a nemek közti egyenlőség szószólójaként hozzájárulni a kirekesztett és jogfosztott nők felkarolásához; (4.) a koherencia erősítése az ENSZ szervezetén belül gender-kérdésekben; (5.) globális tudásközpontként a szükséges tapasztalat és felkészültség biztosítása a gyakorlati intézkedések támogatásához.

Mint Bachelet elmondta, lesznek területek, ahol a világ országai vezető szerepet várnak a UN Womentől. Más kérdésekben azonban már létező intézmények végeznek aktív munkát. Itt a nőknek szentelt ENSZ-ügynökség feladata erős partneri viszony kialakítása, és a folyamatos emlékeztetés a nemi esélyegyenlőség szempontjaira. Ha jól teljesítünk koordinátorként – emlékeztetett – akkor nagy hatást érhetünk el ezeken a területeken is, anélkül, hogy operatív módon kellene fellépnünk.

A szervezet öt kulcsterületre összpontosít majd. (1. ) A „nők hangjának” erősítése, hangsúlyosabb bevonásuk a politikai folyamatokba, döntéshozatalba. (2.) A nők elleni erőszak felszámolása és megelőzése jobb törvénykezés, igazságszolgáltatás és szemléletformálás révén. (3.) A nők aktívabb bekapcsolása a konfliktuskezelésbe és megelőzésbe, béketeremtésbe. (4.) A gazdasági élet megnyitása a nők előtt, különös tekintettel az aktuális gazdasági és környezeti válságra. (5.) A nemi egyenlőség szempontjainak beépítése a nemzeti, települési és ágazati tervezésbe, költségvetés-készítésbe.

Az alapelveket száz napos akcióterv hivatott a gyakorlatba ültetni. Erről következő bejegyzésünkben olvashattok.