Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A nők helyzetbe hozása nélkül veszélyben a fejlesztési célkitűzések

A UN Women elnöke az ENSZ millenniumi célkitűzéseinek összefüggéseire emlékeztetett a legszegényebb országok helyzetének szentelt nemzetközi konferencián. Felidézte: a nők bevételük 90 százalékát költik a családok alapvető szükségleteinek fedezésére, míg a férfiak csupán 30-40 százalékát fordítják erre.

Törökországban tartották az ENSZ negyedik, a világ legkevésbé fejlett országainak szentelt konferenciáját. A UN Women vezetője, a chilei Michele Bachelet éles hangú figyelmeztetést fogalmazott meg a helyszínen. Ha nem tesznek lépéseket a nők helyzetének javítására, akkor nagyon nehéz lesz a többi millenniumi fejlesztési célkitűzés megvalósítása, a stabil fejlődés beindítása, és a szegénység enyhítése is - emlékeztette a jelenlévőket.

A sajtó képviselőinek elmondta, hogy a kutatások szerint a nők jövedelmük kilenctizedét költik családjaik élelmezésére, iskolázására és egészségügyi kiadásaira. Eközben a férfiak ennek csak mintegy harmadát. A UN Women vezetője arról is beszélt, hogy a nők óriási hátrányban vannak a férfiak mögött olyan alapvető dolgokban, mint a termőföldhöz, hitelhez vagy munkahelyhez való hozzáférés, pedig egyre több kutatás erősíti meg, hogy anyagi lehetőségeik szélesítése pezsdítően hat a helyi gazdaságokra. Eközben sok országban az öröklésből is ki vannak rekesztve a női leszármazottak.

0 Tovább

Nem csak pénzre, partnerségre van szükség

A UN Women vezetője a Női Ügyeket Finanszírozó Hálózat nevű ernyőszervezet konferenciáján tartott beszédében hangsúlyozta: a felelős döntési pozícióban lévő nők hálózata és a magánszférával kiépített partnerség mozdíthatja elő az esélyegyenlőség ügyét.

0 Tovább

Az első komplex női szolgáltatóház El Salvadorban

Michelle Bachelet, a UN Women elnöke, korábbi chilei elnök adta át El Salvadorban a latin-amerikai térség első, a rászoruló nőket széleskörű szolgáltatásokkal segítő központját.

0 Tovább

Száz napos program a nőkért

Michelle Bachelet programalkotó beszédében nem maradt meg az általánosságoknál. A UN Women aktív, száz napos cselekvési tervvel kezdi működését. Lássuk a teendőket!

0 Tovább

Az emberiség legnagyobb parlagon hagyott erőforrása: a női tehetség

A UN Women végrehajtó testületének első ülésén vázolta az idén útjára indult ENSZ szervezet távlati célkitűzéseit és száz napos cselekvési tervét Michelle Bachelet elnök.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek