Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szükség van a fiatal nők kreativitására és energiájára

Július 12-én Genfben tartotta éves konferenciáját a Fiatal Nők Keresztény Világszövetsége. A 25 millió nőt közvetlenül elérő ernyőszervezet tanácskozásán Michele Bachelet konkrét adatokkal illusztrálta, miért is volna kifizetődő a női esélyegyenlőség ügyébe fektetni pénzt, energiát.

A nők jogainak követelése túlmutat az emberi jogok melletti, erkölcsi alapú kiálláson - mutatott rá rögtön beszéde elején a UN Women igazgatója. Egyre több, független forrásból származó adat támasztja alá, hogy az emberiség égető problémái csak úgy oldhatóak meg, ha világszerte kiaknázzuk a népesség felét adó nőkben rejlő potenciált. Az egyenlőtlenségek a munkaerőpiacon, a jogrendben, a biztonsághoz való jog érvényesülésében nem csupán erkölcsi, de számszerűsíthető anyagi károkat is okoznak az országok és a világ gazdaságának.

A millenniumi fejlesztési célok közelmúltban lezajlott felülvizsgálata során derült ki, hogy az iskolázatlan nők gyermekei esetében a korai halandóság esélye több mint duplája a legalább középfokú végzettségű nők gyerekeinél. A családon belüli erőszakból eredő orvosi komplikációk és a stressz éves költségei az Egyesült Államokban 5,8 milliárd dollárra rúgnak. Egy dél-afrikai tanulmány szerint pedig 12 százalékkal nagyobb esélye van az AIDS elkapására annak a nőnek, aki bántalmazást szenvedett el partnerétől élete folyamán. Az ENSZ Élelmezésügyi Világszervezete (FAO) kimutatása szerint ha megszüntetnénk a nők hátrányát a termelőeszközökhöz való hozzáférés terén, akkor 12-17 százalékkal, 100-150 millió fővel lehetne csökkenteni a Földön éhezők táborát. A McKinsey nemzetközi tanácsadócég jelentése alapján nagyobb nyereségességet mutatnak azok a cégek, amelyek vezető testületeiben érdemi szerepet kapnak a nők.

0 Tovább

UN Women nemzetközi találkozó New Yorkban

A minden évben megrendezésre kerülő CSW - Comission on the Status of Women (A Nők Helyzetéről tárgyaló Bizottság - idén február 22 és március 4. között tartotta 55. éves rendezvényeit New Yorkban.

0 Tovább

Van kiút – interjú Jaksity Katával

Jaksity Kata, a UN Women Magyarország és a Nők Világa Alapítvány közös kezdeményezéseként indult 2010 őszén az a program, amely bántalmazott és jelenleg anyaotthonokban élő nők társadalmi visszailleszkedését segíti. A Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért kezdeményezés első sikeres szakaszának tapasztalatairól Jaksity Katával, az ötletgazdával beszélgettük a múlt héten tarott sajtótájékoztatón.

0 Tovább

Az emberiség legnagyobb parlagon hagyott erőforrása: a női tehetség

A UN Women végrehajtó testületének első ülésén vázolta az idén útjára indult ENSZ szervezet távlati célkitűzéseit és száz napos cselekvési tervét Michelle Bachelet elnök.

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek