A választásra készülő Argentínában kiéleződött az abortusz engedélyezéséről indított társadalmi vita. Ötven kongresszusi képviselő petícióban szorgalmazza a szabályok enyhítését.

 

A latin-amerikai országban rendkívül szigorú szabályok tiltják meg az abortuszt minden esetben, leszámítva, ha az anya élete vagy egészsége kerül veszélybe. Ennek eredményeképp számtalan, elsősorban a legszegényebb rétegekből kikerülő lány, asszony fordul illegálisan és gyatra körülmények között végzett terhesség-megszakításhoz. Ennek eredménye sokszor maradandó egészségkárosodás, vagy épp halál. A kormány hiába indított nagyszabású, a fogamzásgátlást népszerűsítő kampányt, továbbra is évente mintegy félmillió abortuszra kerül sor feketén.

Miközben az ország a régióban egyedülállóan sokat költ egészségügyre, és az argentin nők 98 százaléka kórházban ad életet gyermekének, riasztóan magas a várandóssággal összefüggő halálozási arány. Százezer szülésre 44 haláleset jut. Civil szervezetek szerint évente 400 művi terhesség-megszakítás vezet a nő halálához. Az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) tavalyi jelentése szerint egyértelmű összefüggés van a magas halálozási kockázat és a szigorú abortusz-tilalom között. A nőjogi szervezzetek arra is emlékeztetnek, hogy a második és harmadik leggyakoribb argentín halál-ok, a vérmérgezés és a gyulladásos szepszis is sokszor összefüggésben áll a szakszerűtlen beavatkozásokkal.

A hivatalos állami célkitűzés szerint 2015-ig jelentősen visszaszorítanák a várandóssággal összefüggő halálozások számát. Ez azonban igencsak nehéznek ígérkezik, mert az ország egyes részein ma is folyamatos a halálozási arány emelkedése. Talán ezt a felismerést is tükrözi, hogy tavaly decemberben az ország törvényhozása nyílt társadalmi vitára bocsátotta az abortusz könnyebb engedélyezésének kérdését. Ötven képviselő petícióban szállt síkra a részleges legalizáció mellett, és kilátásba helyezték, hogy a 2011-es választási kampány egyik fő témájává emelik a kérdést.

Az ország jelenlegi első embere, Cristina Fernández de Kirchner, a néhai Nestor Kirchner elnök özvegye és utódja hevesen ellenzi a szabályok lazítását. A téma tehát várhatóan nagy hullámokat fog kavarni a következő hónapok folyamán, ahogy közeledünk a választáshoz.

(Guardian cikke alapján)