A kansasi Wichita lett a frontvonal az Egyesült Államokban az abortusz mentén folyó küzdelemben. Az előző nőgyógyászt megölték, az utódot halálosan megfenyegették. Nőjogi „pro-choice” aktivisták ennek ellenére új abortuszklinika felállítását tervezik a településen.


Dr. Milla Means, az abortusz-központ felállítását tervező orvos névtelen levelet kapott a napokban, amelyben arra figyelmeztették, hogy minden reggel nézzen be a kocsija alá, „mert nem tudhatja, ma lesz-e a nap, amikor valaki robbanóanyagot szerel az alvázra”. A fenyegetést nehéz volna nem komolyan venni, hiszen a városka előző nőgyógyásza, Dr. George R. Tiller, sok sikertelen kísérlet után, két éve merénylet áldozata lett.

Azonban az előd praxisát folytató Means doktornő nem ijed meg a saját árnyékától. Az első fenyegetések után vásárolt rikító sárga Mini márkájú autójával jelzi mindenkinek: nem fél. – Ez az én keresetlen válaszomnak is tekinthető. Ha keresnek, hát itt vagyok! – mondja.

A gyilkosság után – a fogadkozások ellenére – két évig betöltetlen maradt a pozíció a városban, senki sem szívesen kockáztatta életét. Az abortuszt ellenzők, még ha el is ítélték a gyilkosságot, elégedetten állapították meg, hogy azt követően leálltak a terhesség-megszakítások.

Az utód, Means doktornő korántsem az a harcos, ideologikus abortusz-párti személyiség, mint amilyen Tiller volt. Döntésében, hogy felveszi a fonalat a településen, orvosi praxisának anyagi gondjai is nagy szerepet játszottak. Jelenleg is zajlik a kalapozás az új abortusz-klinika elindításához szükséges pénz összegyűjtésére. Az abortusz-párti jogvédő csoport vezetője, Julia Burkhart, aki már Dr. Tiller mellett is dolgozott, elmondta, a kezdeményezésük célja, hogy a nők ismét hozzáférhessenek az abortuszhoz, és hogy megmutassák, ellenszélben is kitartanak.

Azonban az ellenoldal is készül az újabb összecsapásra. Troy Newman, a helyi székhelyű Operation Rescue (mentőhadművelet) civil szervezet vezetője elmondta, az abortusz ellenzői elszántak, hogy mindenáron megakadályozzák egy újabb klinika létrejöttét. Akik erre készülnek, azoknak „nagyobb ellenállásra érdemes számítaniuk, mint amit bárki el tudna képzelni”. – Garantáljuk, hogy városunk abortusz-mentes marad – fogadkozott Newman.

A játékszabályok változása időközben megnehezítette az abortusz-pártiak dolgát. Kansas állam közelmúltban elfogadott szabályozását követően a megmaradt három abortusz-klinikából kettőnek elvették a működési engedélyét. Csak összehasonlításképp: húsz éve még tizenöt ilyen intézmény működött az államban. Peter B. Brownlie, a Planned Parenthood (Tervezett Szülés) civil szervezet Kansas és Közép-Missouri regionális elnöke szerint Means doktornő dolga halmozottan nehezebbé vált mára. A PP maga is próbálkozott egy ilyen létesítmény alapításával, azonban letettek róla, mert nem találtak orvost, aki vállalkozott volna a feladatra.

De Means áll a kihívás elé, és mivel kis kora óta wichitai lakos, pontosan láthatta, elődjének mennyi zaklatást és támadást kellett elviselnie. Gyerekkorából emlékezhet arra a nyárra is, amikor több ezer helyi lakos blokád alá helyezte a klinikát. Ma már elismeri, hogy naív volt, amikor abban bízott, kevesebb figyelmet fog kapni tevékenysége, hiszen csak részmunkaidőben fog abortuszokat végezni, és csak a terhesség legkorábbi szakaszában vállalja a beavatkozásokat.

Hamar híre ment a városban, hogy szakmai továbbképzésen vesz részt Kansas Cityben, hogy abortuszokat végezhessen. Az ellenzők már ekkor zaklatni kezdték. A helyi templom tiszteletesének vezetésével röplapokat nyomtattak, amelyeken neve és címe is szerepelt. A kiadvány szerint Means „ártatlanok vérének kiontásával akar pénzt keresni”. A tiltakozó levelek között szereplő halálos fenyegetésre sem kellett sokat várni, Tiller gyilkosának egy barátjától kapta a küldeményt.

Az interneten is megjelentek a tiltakozók. Itt személyes anyagi motivációiba kötöttek bele. Azt is fejéhez vágták, hogy férjével, egy bipoláris személyiségzavarral küzdő meleg férfival csak azért házasodott össze, hogy annak legyen egészségbiztosítása. Mivel a férfi korábban Means páciense volt, orvos-etikai vizsgálat is indult a doktornő ellen.

Első rendelőjének tulajdonosa megtiltotta neki, hogy terhesség-megszakításokat végezzen a bérelt ingatlanban. Ezután nem talált olyan személyt a városban, aki kiadott volna neki rendelőnek alkalmas helyet. Egy új, a szakrendeléshez megfelelő ingatlan megnyitása legalább egymillió dollár, ezért hozott létre civil szervezetet, hogy az új klinika felépülhessen. Means optimista, és állítja, a végsőkig kitart, a zaklatások pedig nem viselik meg. De még ő is elismeri, legalább egy-másfél év kell, mire a városban újra elérhető lesz a terhesség-megszakítás. Addig pedig marad a legközelebbi lehetőség, háromórányi autóútra a csaknem négyszázezer lakosú Wichitától.

(Via: The New York Times, The Kansas City Star)