A törvény hatályba lépése után eltelt első hónapban 46 esetben kellett fellépnie a rendőrségnek, a francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint. 27 esetben szabtak ki 40.000 forint körüli összegnek megfelelő bírságot, vagy rendelték el állampolgári ismereteket oktató kurzus látogatását.

Franciaország az első állam Európában, amely betiltotta az arc eltakarását közterületen, beleértve a boltokat is. Claude Guéant belügyminiszter elmondása szerint a hatósági intézkedések „probléma nélkül” zajlottak le. Azt is megemlítette, hogy a rendőrök feltartóztattak egy amerikai állampolgárságú nőt is, aki Szaúd-Arábiából érkezett a Charles de Gaulle repülőtérre.

A rendelkezés hatályba léptekor sokan attól tartottak, hogy nehéz lesz annak érvényt szerezni, illetve zavargásokhoz vezethet a nagy muzulmán közösségeknek otthont adó városokban. Kisebb tiltakozásokat tartottak is Párizsban és néhány más településen. Április 21-én csoportos imádságra került sor egy toulouse-i rendőrőrs előtt, ahol a rendőrség fellépett egy burkát viselő nővel szemben.

(Via: New York Times)