Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

DSK ügye felkavarta az állóvizet Franciaországban

A zaklatási ügy – egyelőre bizonytalan végkimenetelétől függetlenül – óriási hullámokat vetett Franciaországban. Az ország közvéleménye az elmúlt egy hónapban intenzív önvizsgálatba kezdett: hogy is áll a nők helyzete?

Bár a vádak inogni látszanak, Dominique Strauss-Kahn zaklatási ügyében, az eset sokak szerint visszafordíthatatlan folyamatokat indított el a francia közgondolkodásban. A legfrissebb kutatások szerint az ország közvéleménye megosztott, a tekintetben, visszatérhet-e a világbank lemondott igazgatója a közéletbe: csupán 49 százalék látná őt szívesen fontos szerepkörben a jövőben. Azonban elemzők szerint, ha vissza is tér a reflektorfénybe, már egy megváltozott ország  várná.

Májusi letartóztatásának híre nyomán megkerülhetetlen témává vált Franciaországban a nők elleni előítéletek problémája, a zaklatásukat és háttérbe szorításukat övező szemforgató és álságos attitűd – írja a Guardian.

Caroline de Haas, az Osez le Feminisme csoport vezetője szerint nem is annyira maga a letartóztatás híre váltott ki éles indulatokat, mintsem az a hangnem, ahogy az ország politikai elitje reagált rá. Az érdekvédő szerint a francia elit nyilatkozatai megpróbálták elbagatellizálni az esetet, és közvetve lekicsinylően szóltak a nőkről és az őket érő zaklatás különböző formáiról. – A DSK eset megmutatta, hogy a nőknek elegük van a francia társadalom egyenlőtlenségéből és macho szemléletéből – mondta de Haas. Arra is figyelmeztetett, hogy a feltámadt harag szerinte nem fog egyhamar lecsillapodni.

Az elmúlt napokban 40 feminista szervezet mintegy 600 küldöttjének részvételével tartották meg az utóbbi évtized legnagyobb, női jogegyenlőségnek szentelt konferenciáját. A résztvevők közül többen úgy ítélték, a DSK-ügy komoly lökést adott a feminista mozgalomnak. Az érzékenység fokozódását az is jelzi, hogy a botrány után megsokszorozódott a nemi erőszak bejelentésére szolgáló tanácsadói telefonszámok forgalma. Mások annak a reményüknek adtak hangot, hogy a New York-i szobalány szavahihetőségének megkérdőjelezése nem fogja elbizonytalanítani azokat, akik nemi erőszak elszenvedését szeretnék bejelenteni a hatóságoknak.

Chantal Jouanno sportminiszter-asszony egy rádióbeszélgetésben elmondta, a francia politika annyira szexista, hogy nem mer szoknyában dolgozni menni (bár ez tizenkétszeres francia karatebajnokként mindenképp túlzásnak nevezhető részéről). Ez azonban megváltozni látszik. Például, Georges Tron korábbi miniszter mentelmi jogát a napokban megvonta a Nemzetgyűlés, így hamarosan bíróság elé állhat szexuális zaklatás gyanúja miatt. A vádak szerint a Sarkozy elnököt is adó UMP színeiben mandátumot szerző Tron a Párizstól délre fekvő Draveil város polgármestereként több nőt is zaklatott. Mint Bruno Dive közíró a Sud Ouest hasábjain megfogalmazta a kérdést: vajon előálltak volna-e sérelmeikkel ezek a nők, ha nincs előttük a DSK-ügy példája? És vajon menesztette volna-e Sarkozy elnök a minisztert a kormányából, vagy inkább megpróbálják eltussolni az ügyet, ha nincs eleve napirenden a téma?

Ha a tengeren túlon DSK-t fel is mentik, hazájában alighanem újabb vádakkal kell szembenéznie. Egy francia írónő, Tristane Banon azt állítja, a bankvezér korábban meg akarta erőszakolni.

(Via: Guardian)

0 Tovább

A francia burka-törvény első tapasztalatai

A törvény hatályba lépése után eltelt első hónapban 46 esetben kellett fellépnie a rendőrségnek, a francia belügyminisztérium tájékoztatása szerint. 27 esetben szabtak ki 40.000 forint körüli összegnek megfelelő bírságot, vagy rendelték el állampolgári ismereteket oktató kurzus látogatását.

Franciaország az első állam Európában, amely betiltotta az arc eltakarását közterületen, beleértve a boltokat is. Claude Guéant belügyminiszter elmondása szerint a hatósági intézkedések „probléma nélkül” zajlottak le. Azt is megemlítette, hogy a rendőrök feltartóztattak egy amerikai állampolgárságú nőt is, aki Szaúd-Arábiából érkezett a Charles de Gaulle repülőtérre.

A rendelkezés hatályba léptekor sokan attól tartottak, hogy nehéz lesz annak érvényt szerezni, illetve zavargásokhoz vezethet a nagy muzulmán közösségeknek otthont adó városokban. Kisebb tiltakozásokat tartottak is Párizsban és néhány más településen. Április 21-én csoportos imádságra került sor egy toulouse-i rendőrőrs előtt, ahol a rendőrség fellépett egy burkát viselő nővel szemben.

(Via: New York Times)

0 Tovább

Nemek arca

blogavatar

Friss hírek, érdekességek, pozitív példák - fókuszban a társadalmi nemek.

Utolsó kommentek