A tunéziai választás győztes pártja sarkalatos törvényben erősítené meg a nők jogi és esélyegyenlőségét az országban.

A tunéziai forradalom után tartott demokratikus választást az iszlamista programot képviselő Ennahda Párt nyerte az országban. Sokan tartottak tőle, hogy a szunnita irányultságú párt csorbítani fogja a női jogokat az országban, az új vezetés azonban egyik első intézkedésével cáfolni látszik e félelmeket.

Tunéziában az arab világban elsőként deklarálták a nemek egyenjogúságát. Habib Bourguiba, az ország függetlenedése utáni első államelnök alatt, 1956-ban fogadták el az erről szóló törvényt. Ez a jogszabály többek között betiltotta a poligámiát és eltörölte a férjek egyoldalú válás-kezdeményezési jogát – bár odáig már „nem merészkedett el”, hogy örökösödési jogot is biztosított volna a nők számára. Az ország adta az arab térségnek az első női orvost, és itt szavazhattak először a nők választáson, 1956-ban.

A januári rendszerváltás, Zine el Abidine Ben Ali diktátor uralmának megdöntése után az ország törvényhozásában a megszerezhető 217 mandátumból 90-et az Ennahda Párt szerzett meg. A legerősebb politikai erővé vált szervezet ígéri: nem nyúl hozzá nők jogaihoz és a demokratikus szabadságjogokhoz, sőt, kétharmados törvényben garantálja azokat.

(Via: Mail&Guardian)